Weekend fotofilmtip #3 - Eyes of Laura Mars

Weekend fotofilmtip #3 - Eyes of Laura Mars

Mark Moed 1457 0
Er zijn meer films over fotografen en fotografie dan je denkt. Met de ondertitel 'Films die elke fotograaf gezien moet hebben' geven we je elk weekend een fotofilmtip!

In 1978 verscheen de film Eyes of Laura Mars in de bioscoop. Het is een thriller met Faye Dunaway, Tommy Lee Jones en Brad Dourif in de hoofdrollen.

Succesvolle fotografe

Laura Mars (Faye Dunaway) is een succesvolle mode- en reclamefotografe in New York. Haar laatste expositie en het bijbehorende boek 'Eyes of Mars' is omstreden door de combinatie van vrouwelijke sexualiteit en geweld. De fotografe heeft sinds een aantal jaren een steeds terugkerend visioen waardoor ze met deze thema's werkt.

Weekend fotofilmtip #3 - Eyes of Laura Mars

Door de ogen van een moordenaar

Detective John Neville (Tommy Lee Jones) bemerkt opvallende overeenkomsten in Laura's werk en actuele misdaden. Hij heeft in eerste instantie verdenkingen tegen haar maar realiseert zich al snel dat ze niets met de gepleegde misdaden heeft te maken. Het blijkt wel dat zij op de een of andere manier door de ogen van de moordenaar kan zien.

Beeldflitsen

Het is begonnen met beeldflitsen maar Laura heeft nu de indruk dat ze door een lens kijkt, dat ze personen ziet die ze kent die even later vermoord worden. Als ze contact met de politie op neemt wordt ze niet geloofd, behalve door agent John Neville.

Suspense

De zaken nemen een dramatische wending als ze zichzelf in de visioenen ziet en ze realiseert dat de dader iemand in haar kennissenkring moet zijn. Is het haar ex die weer contact met haar heeft gezocht, of haar chaufeur die een crimineel verleden heeft?

Weekend fotofilmtip #3 - Eyes of Laura Mars

Helmut Newton

Het schijnt dat Helmut Newton gevraagd was om de foto's (zogenaamd gemaakt door Laura Mars) voor de film te maken. Toen bleek dat hij enkele dagen voor het begin van de productie nog geen enkele foto had gemaakt werd hij vervangen door fotografe Rebecca Blake.

Weekend fotofilmtip #3 - Eyes of Laura Mars

Nikon FM

Fotografe Laura Mars werkt in de film met een Nikon FM, uitgerust met een MD-11 motordrive. De FM was een populaire, (semi)profesionele camera in de jaren 70. Er zijn ook een Nikon F2 en een Hasselblad C500 in de film te zien.

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark