Weekend fotofilmtip

Weekend fotofilmtip #1

Mark Moed 1217 0
Er zijn meer films over fotografen en fotografie dan je denkt. Met de ondertitel 'Films die elke fotograaf gezien moet hebben' geven we je elk weekend een fotofilmtip!

REAR WINDOW

Rear Window uit 1954 van regisseur Alfred Hitchkcock, 'the Master of Suspence' is gebaseerd op het korte verhaal 'It Had to Be Murder' van Cornell Woolrich. De film  wordt door velen gezien als een van Hitchcocks spannendste films. Rear Window ontving 4 Oscar nominaties. De hoofdrollen waren voor James Stewart en Grace Kelly.

Weekend fotofilmtip

James Stewart als fotograaf

Het verhaal gaat over een professionele fotograaf (James Stewart) die door een gebroken been aan een rolstoel in zijn kleine, benauwde appartement gebonden is. Hij krijgt regelmatig bezoek van zijn vriendin (Grace Kelly) en zijn verpleegster, maar is toch vaak alleen.

Weekend fotofilmtip

Voyeurisme

Uit verveling begint hij met zijn camera en een verrekijker uit zijn achterraam (rear window) naar de appartementen aan de overkant van de binnenplaats te kijken. Hij raakt zo geobsedeerd dat hij zijn vriendin bijna vergeet. Hij geeft de meest opvallende buren bijnamen, zoals 'Miss Torso' en 'Miss Lonelyheart'.

Weekend fotofilmtip

Moord

Op een bepaald moment raakt de fotograaf er van overtuigd dat een van zijn buren, een handelsreiziger zijn zeurderige invalide vrouw heeft vermoord. De vriendin van de fotograaf gelooft hem eerst niet maar wordt toch nieuwsgierig waarna ze besluit in te breken in het betreffende appartement.

Exakta

O ja, de fotograaf werkte met een Exakta Varex met een Kilfitt Fern-Kilar 400mm f/5.6. De Amerikaanse importeur maakte er dankbaar gebruik van, getuige onderstaande advertentie!

Weekend fotofilmtip

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark