Vreemde camera's

Vreemde camera’s

Nadja Geskus 1816 1
Door de jaren heen zijn er een hoop verschillende camera’s ontworpen en de ontwerpen zijn door de jaren heen behoorlijk geëvolueerd. Momenteel is er een breed scala aan camera’s van verschillende kalibers. De één nog mooier dan de ander. De meeste camera’s zijn wel algemeen bekend, maar dit zijn toch een paar hele vreemd uitziende camera’s.

Giant Mammoth Camera

De Giant Mammoth Camera is ontworpen door George Lawerence in 1900. De camera is de grootste camera ter wereld en weegt 700 kilo. Het vereiste 15 mensen om de camera in een paardenwagen te laden en mee te nemen. Met de Giant Mammoth Camera werd de bekende foto van de ‘Alton Limited locomotief’ gemaakt. De foto won datzelfde jaar nog de ‘Grote Wereldprijs’ in Parijs.

Apple Quicktake 100 

De Apple QuickTake is één van de eerste digitale camera’s voor consumenten. Hij werd in 1994 op de markt gebracht, maar in 1997 stopte Steve Jobs de gehele lijn, gezien de camera’s niet goed genoeg liepen. De camera’s hadden een resolutie van 640 x 480 pixels max, een f 2 objectief en sluitertijden tussen de 1/30 en 1/175 s. De camera heeft een vreemd plat ontwerp en doet een beetje denken aan een projector. Er gingen 3 AA-batterijen in de Apple Quicktake.

Lytro

In 2012 kwam Lytro als eerste met een plenoptische camera voor consumenten. De camera’s waren in 2013 wereldwijd te koop. De resolutie van de camera’s wordt gemeten in megarays, niet in megapixels. D e bediening en vormgeving verschilde erg met die van andere camera’s. Een plenoptische camera heeft een aantal voordelen; er is geen focussering nodig, er is weinig licht nodig voor het maken van een foto en uit de data van één opname, kun je een 3D foto genereren.

In 2014 kwam Lytro met de Lytro Illum. Deze lijkt veel meer op een spiegelreflexcamera. Ook deze camera meet de resolutie in megarays en heeft een vast diafragma. De focus kan worden aangepast na het maken van een foto, net als het perspectief.

Light L16

Eén camera, 16 objectieven, 16 sensoren. De Light L16 belooft heel wat! De lenzen zijn gemaakt van kunststof. De camera beschikt over vijf 35mm lenzen, vijf 70mm lenzen en zes 150mm lenzen. De camera zal pas eind 2016 uitkomen, maar was al wel te bestellen. Het is in elk geval een intrigerend concept.

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja

afbeelding van RHBoks

Om een goede foto te kunnen maken zijn er drie basisbehoeftes:

1 camera moet goed hanteerbaar zijn
2 goed objectief
3 inzicht en creativiteit van de fotograaf

al het andere zijn slechts tools om de technische kwaliteit te verbeteren of aanpassingen om bepaalde objecten te kunnen
vastleggen

Veel fabrikanten proberen steeds iets nieuws zoals Lytro en de light 16 en in het verleden polaroid en Kodak met de disc camera etc etc, toch komt men weer steeds terug op 2 basis modellen, die van de vorm reflex,meetzoeker,compact en evf of de andere vorm die van de systeem camera zoals Hasselblad,Mamiya Phase one,Pentax etc