'The Pirates' volledig geschoten met Canon 1D Mark III's

Jasper van Bladel 12251 1
Een film helemaal geschoten met dslr's zonder filmfunctie, dat zie je niet vaak. De nieuwe animatiefilm 'The Pirates', van de makers van Wallace & Gromit is gemaakt met vijftig Canon 1D mk III's. Studio Aardman schoot in totaal één miljoen foto's voor de film.

Het is de eerste keer dat het Oscar-winnende productiehuis Aardman, van Wallace & Gromit, een film volledig met dslr's gemaakt heeft. In korte filmpjes en voor reclame maakten ze al vaker gebruik van fotocamera's. Dat beviel zo goed, dat ze The Pirates nu ook volledig met Canon 1D mark III's gemaakt hebben.

Twee jaar

Voor de film heeft de studio vijftig Canon 1D mark III's aangeschaft. In twee jaar tijd heeft elke camera gemiddeld 20.000 beelden afgeleverd, wat dus in totaal uitkomt op één miljoen beelden voor heel de film. Volgens technische baas Tom Barnes kozen ze de, relatief oude, 1D mark III vanwege de betrouwbaarheid. Sommige camera's hebben in totaal misschien wel twee jaar aan gestaan tijdens het filmen, zei hij tegen TechRadar.

Geen full-frame

Een andere reden die de keuze voor de 1D verklaart is de aps-h-sensor. Het is geen full-frame camera en dat heeft als voordeel dat de verkregen scherptediepte iets groter is. Dat is beter geschikt om de twintig centimeter grote poppen natuurgetrouw in beeld te brengen, aldus de makers.

Objectieven ombouwen

Het productiehuis heeft verschillende foto-objectieven om moeten bouwen om ze qua eigenschappen in de buurt te krijgen bij echte cinema-objectieven. Het glas bleef hetzelfde, maar het focusmechanisme en de behuizing werden compleet anders.

In de kast

De film 'The Pirates', waar ook digitale animatie in is verwerkt, is intussen in de bioscoop te zien en de vijftig camera's liggen werkloos in de kast. Waarschijnlijk zullen ze niet opnieuw gebruikt worden.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Marco M

Waarom zorgen jullie niet dat dit soort bagger niet op de website komt?