Video: foto's tot leven brengen met parallax-effect

Video: foto's tot leven brengen met parallax-effect

Itam van Teeseling 760 0
Je ziet het vaak voorbijkomen in historische documentaires: foto's die lijken te bewegen. Het is een oplossing om stilstaande foto's net iets dynamischer te maken. In deze video zie je hoe je dit ook zelf kan maken.

Het heet 'het parallax'-effect en komt er eigenlijk op neer dat bepaalde delen van een foto die op de voorgrond staan, worden losgehaald van de achtergrond. Door de achtergrond en de losgehaalde onderdelen los van elkaar te animeren kan er met een platte foto toch diepte worden gesuggereerd.

In deze video wordt gebruik gemaakt van Photoshop en Premiere Pro. Meer heb je ook eigenlijk niet nodig, maar sommige programma's zoals After Effects hebben wat meer mogelijkheden om mee te werken.

Het kan een tijdrovende klus zijn, daarom is het zaak handig te werk te gaan. Begin eerst met eenvoudige foto's om te oefenen. Dit zijn foto's met weinig objecten in beeld en met rustige, egale achtergronden.

Analyseer eerst de foto

Bij complexere foto's is het zaak om de foto eerst goed te analyseren. Welke objecten staan nou voor anderen? Hoe overlappen objecten elkaar? Hoeveel lagen moet ik creëren? Etc. Dit is belangrijk omdat je al het voorwerk in Photoshop doet. Hier "knip" je de objecten namelijk uit en maak je lagen. Een maal in première, waar het animeren wordt gedaan, is het lastig om nog dingen aan te passen in de lagen.  Dus om frustratie te voorkomen is het belangrijk om je goed voor te bereiden.

Benieuwd hoe het verder in zijn werk gaat? Bekijk hier de video.

 

 

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam