Sony opent de aanval op GoPro met twee actioncam's

jesse kraal 2690 0
Met de HDR-AS10 en HDR-AS15 betreedt Sony een terein waarop GoPro al tijden geldt als de absolute standaard: actioncam's. Dit zijn kleine videocamera's die tegen een stootje kunnen en bedoeld zijn om opnames te maken tijdens het sporten of andere avontuurlijke bezigheden.

Full hd-video is tegenwoordig een must, dus het is niet vreemd dat beide actioncam's van Sony met 1920 x 1080 pixels kunnen filmen. Bij 1080p bedraagt de framerate 30fps. Kies je voor 720p, dan heb je behalve die 30fps ook de keuze uit 60 of zelfs 120fps. Daar gaan we vast nog creatieve toepassingen van zien!

Sony HDR-AS15

Carl Zeiss

De basis van de camera wordt gevormd door een 16-megapixel Exmor R-sensor en een Carl Zeiss-objectief. Deze heeft een effectief brandpunt van 15mm, wat neerkomt op een beeldhoek van 170 graden. Richten met de HDR-AS10 zul je op gevoel moeten doen, want net als bij grote concurrent GoPro is het zwart-witlcd enkel geschikt om wat getallen weer te geven.

Wifi

Ook de Sony HDR-AS15 heeft zo'n klein zwart-witlcd, maar dit toestel is uitgerust met wifi. Dat maakt het mogelijk om je camera vanaf je smartphone te bedienen. Ook kun je filmpjes draadloos verzenden naar je telefoon. Voorlopig staat op de Nederlandse Sony-website alleen de HDR-AS15 genoemd voor een adviesprijs van 300 euro. Of de HDR-AS10 ook deze kant op komt is nog niet bekend. In de Verenigde Staten is dit model zeventig dollar voordeliger.

Sony HDR-AS15

Waterdicht tot 60 meter

Sony heeft goed naar GoPro gekeken, want ook bij de AS10 en AS15 krijg je een schokbestendige en waterdichte behuizing (tot 60 meter). Deze is voorzien van een statiefaansluiting en in de toekomst wil Sony ook accessoire-sets leveren voor specifieke toepassingen. Denk aan sets om de camera te bevestigen op een helm of fietsstuur.

Sony HDR-AS1-
De behuizing die de actioncam's schokbestendig (tot 1,5 meter) en waterdicht (tot 60 meter) maakt wordt standaard meegeleverd.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse