Sigma 19mm en 30mm f/2.8 EX DN voor MFT en Sony NEX

Julian 2680 1
Sigma introduceert twee objectieven voor Micro Four Thirds- en Sony NEX-camera's. De 19mm en 30mm f/2.8 EX DN zijn ondergebracht in de nieuwe 'Digital Neo'-lijn. De objectieven zijn niet opvallend compact of lichtsterk, maar Sigma belooft goede beeldkwaliteit.

 Beide objectieven zijn voorzien van Sigma's Super Multi-Layer Coating om reflecties tegen te gaan. Volgens de fabrikant leveren de objectieven hoge scherpte bij maximale diafragma-opening. Sigma voorziet de Digital Neo-objectieven van en nieuwe lineaire autofocusmotor, die de lenzen verplaatst zonder gebruik te maken van tandwielen of andere mechanische onderdelen. Dit moet voor precieze en stille autofocus zorgen, iets dat ook bij filmen goed van pas komt.

Sigma 30mm F2.8 EX DN

Het 30mm-objectief heeft een minimale scherpstelafstand van dertig centimeter en is voorzien van twee asferische elementen. Die moeten voor goede beeldkwaliteit zorgen met met een minimum aan lensvertekening en aberraties. Een afgerond diafragma met zeven lamellen moet mooie achtergrondonscherpte opleveren.

Sigma 30mm F2.8 EX DN

Sigma 19mm F2.8 EX DN

Met de 19mm f/2.8 kun je scherpstellen vanaf twintig centimeter. Het objectief is voorzien van drie asferische elementen. Ook de 19mm is voorzien van zeven afgeronde diafragmalamellen.

Sigma 19mm F2.8 EX DN

Micro Four Thirds

Op een Micro Four Thirds-camera zoals de Olympus PEN- en Panasonic G-serie heeft de 30mm f/2.8 EX DN door de cropfactor van 2x een brandpunt van 60mm in kleinbeeldequivalent. De 19mm f/2.8 EX DN staat gelijk aan een 38mm op fullframe.

Sony NEX

Sigma brengt de objectieven ook uit met Sony NEX-lensvatting. Deze camera's hebben een cropfactor van 1,5x, waardoor de 30mm f/2.8 een beeldhoek geeft van 45mm in kleinbeeldequivalent en de 19mm f/2.8 zich vertaald naar 28,5mm.

Prijs en verkrijgbaarheid

Wanneer de Sigma 19mm en 30mm f/2.8 EX DN op de markt komen is nog niet bekend. Ook adviesprijzen zijn nog niet bekendgemaakt.

afbeelding van Freddy

Ik heb de 19 mm reeds in men bezit en ben er alvast heel tevreden mee,is zeker een meevaller voor de Nex- plus nog op een kleine afstand van een goeie 20 centimeter,zeker voor bloemen dichtbij een prima lensje