Review: Sony FE 85mm f/1.4

Review: Sony FE 85mm f/1.4

Redactie DIGIFO... 2766 0
In februari introduceerde Sony zijn G Master-lijn van professionele objectieven. Sony heeft kosten nog moeite gespaard om iets speciaals af te leveren. Een van de nieuwe modellen is een 85mm f/1,4-portretobjectief. Is dit objectief echt zo bijzonder als Sony het doet voorkomen?

Een camerasysteem wordt door professionele fotografen doorgaans pas serieus genomen als er tenminste de volgende objectieven voor te krijgen zijn: een 24-70mm f/2,8, een 70-200mm f/2,8 en een 85mm f/1,4 voor onder meer portretfotografie. Met de nieuwe G Master-lijn heeft Sony nu in een klap aan die voorwaarde voldaan.

Het objectief is opgebouwd uit 11 lenselementen verdeeld over 8 groepen. Van die 11 zijn er drie van het ED-type om interne reflecties tegen te gaan, terwijl het eXtreme Aspherical (XA)-lenselement en de 11 diafragmabladen zorgen voor een gelijkmatige bokeh. De Sony FE 85mm F1.4 GM heeft afgedichte naden  tegen weersinvloeden en stof. Een zonnekap wordt meegeleverd die via een snelsluiting te bevestigen is.

Bediening

De Sony FE 85mm F1.4 GM is het eerste Sony E-objectief met een heuse diafragmaring. Deze loopt van f/1,4 met stapjes van 1/3e-lichtstops op naar f/16, waarbij alleen de gehele lichtstops genummerd zijn. De ring is van rubber dat een uitstekende grip biedt, maar de klikjes zijn wel erg licht. Je kan het diafragma ook via de camera regelen. Dan draai je de diafragmaring op de 'A'-positie. Bijzonder is dat de ring ook 'gedeclicked' kan worden met een schuifje. Vooral voor video is een traploze aanpassing van de diafragmaopening van belang.

De brede focusring van rubber houdt goed vast. Deze draait over de gehele slag vloeiend, gelijkmatig en voelt fijn gedempt aan. Verder is het objectief voorzien van een focus lock-knop aan de zijkant en kan met het AF/MF-schuifje snel geschakeld worden tussen automatische en handmatige scherpstellen, zonder dat je in het (snel-)menu van de camera moet duiken.

Optische prestaties

Het eerste door ons geteste exemplaar van de serie Sony G-objectieven maakt meteen een uitstekende indruk in onze test. Opvallend is de combinatie van hoge scherpte met een fraaie beeldoverdracht. Al bij volle opening is er een hoog contrast en dito scherpte tot ver in het midden van het beeld. Daarna wordt de scherpte in een klein gebied weer duidelijk minder om naar de uiterste hoeken weer toe te nemen. Dat lijkt het gevolg van een voor de gebruiker minder belangrijk compromis bij het ontwerp, ook al heb je weinig aan een hoge hoekscherpte wanneer de rand van het beeld (nog) niet scherp is. Bij diafragmeren strekt de scherpte en het contrast zich snel uit over het gehele beeldveld en al bij f/5.6 bereikt hij de hoogste waarde, wat in verband met de hoge resolutie van de Sony-sensor en de dus al snel zichtbaar wordende diffractie ook wenselijk is.

Tot ca. f/4 is er een rest van sferische aberratie te zien. Sferische aberratie is een beeldfout die bij portretobjectieven vaak bewust iets ondergecorrigeerd blijft, omdat hij weliswaar de scherpte iets vermindert maar ook zorgt voor een fraai bokeh en een mooie beeldoverdracht. Het bokeh is dan ook voorbeeldig: met name op de achtergrond wordt de onscherpte mooi vloeiend weergegeven en lichten worden zonder krans afgebeeld. Er is nauwelijks geen sprake van astigmatisme en het objectief is zeer goed gecorrigeerd op zowel laterale als longitudinale chromatische aberratie.Sony FE 85 mm

Het objectief lijkt verder zeer degelijk opgebouwd, iets wat ook bevestigd wordt door een verslag van een demontage door lensrentals.com. Klein minpuntje: het objectief dat wij ontvingen had de neiging het diafragma niet altijd mooi rond te sluiten, één van de lamellen leek wat trager dan de andere.

Platina AwardConclusie

De Sony FE 85mm F1.4 GM is een indrukwekkende portretobjectief. Niet alleen de constructie is bovengemiddeld, ook wat de optische prestaties hoeft Sony zich niet te schamen. Sony heeft zich veel moeite getroost de bokeh zo aantrekkelijk mogelijk te maken en is daar volgens ons uitstekend in geslaagd. Bijzonder voor een dergelijk objectief is de diafragmaring die voor video ook trap- en klikloos te bedienen is.
De adviesprijs van € 2.000,- is stevig, maar voor de echte professional niet onoverkomelijk.
 

Specificaties

Adviesprijs € 2.000,-

Diafragma f/1,4
Filtermaat 77mm
Min. focusafstand 80cm
Afmetingen 89,5 x 107,5 mm
Gewicht 820g
Opbouw 11 elementen in 8 groepen
Beeldstabilisatie nee
Accessoires zonnekap, draagtas
Geschikt voor Sony FE

Beoordeling

Scherpte 5
Vervormingen   4.5
Autofocus   5
Behuizing   4.5
Prijs/kwaliteit   4

Deze review over de Sony FE 85mm f/1.4 verscheen eerder in DIGIFOTOPro 2.2016. Deze editie ligt nu in de winkels.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie