10 opdrachten voor meer inspiratie

10 opdrachten voor meer inspiratie

Nadja Geskus 5225 0
Heb jij wel eens een 'fotografie block' gehad? Dat je niet meer weet wat je moet fotograferen? Het is erg vervelend en het overkomt veel mensen. Wij hebben een aantal grappige opdrachten voor je, die je niet alleen weer lekker aan het fotograferen zetten, maar die er ook voor kunnen zorgen dat je heel anders naar bepaalde dingen gaat kijken!

1. Ja en Nee

Mensen kunnen heel verschillend reageren op de vraag of je ze mag fotograferen. Probeer eens om evenveel mensen te vinden die wel op de foto willen als niet. Als je dus bijvoorbeeld 10 mensen vindt die wel op de foto willen, dan moet je net zoveel mensen vinden die niet op de foto willen. Je zal zien, het is vaak nog lastiger om de mensen te vinden die niet op de foto willen!

2. 1000 foto’s

Tegenwoordig, in het digitale tijdperk, kan iedereen wel 1000 foto's maken op een dag! Maar dat is niet helemaal waar deze opdracht om draait. Als je 1000 foto's per dag maakt, zal je een hoop verschillende onderwerpen moeten vinden die interessant zijn. Probeer interessante scènes te vinden en maak 10 foto’s per interessant onderwerp. Zo voorkom je ook nog een ‘fotografie block’.

3. Oogcontact

Wat vind je mooier? Een foto waarbij de persoon wegkijkt, of een foto met oogcontact? Dat is soms best lastig om te zeggen. Ga de straat op en van elk persoon die je wilt fotograferen, maak je twee foto’s: één met oogcontact en één zonder oogcontact. Thuis kun je eens rustig bekijken wat je nou eigenlijk beter vindt werken; met oogcontact of zonder.

10 grappige fotografie opdrachten

4. Grond

Normaal gesproken kijkt een mens meer omhoog dan omlaag. Zo mis je dus de mooie dingen die op straat liggen! Beperk jezelf eens een dag tot het fotograferen van dingen die op de grond staan/liggen. Op deze manier verander je eens je perspectief en krijg je misschien weer nieuwe inspiratie!

5. 36 foto’s

In plaats van dat je heel veel foto's maakt op een dag, kun je jezelf ook beperken tot een kleine hoeveelheid. Beperk jezelf eens tot 36 foto's per dag, de hoeveelheid die ook op een fotorolletje zit. Zo ga je extra goed letten op wat je maakt.

6. Dezelfde locatie

Pak een locatie die je mooi vindt, bij voorkeur een plek waar veel gebeurd, en fotografeer deze plek voor één uur lang. Je zal steeds weer nieuwe scènes voorbij zien komen. Ga eens letten op wat voor jou nou een goede foto is en probeer dat te vinden in die scènes.

7. Elke dag

Een goede fotograaf word je door veel te oefenen. Maak met jezelf de afspraak dat je voor een maand lang elke dag gaat fotograferen. Dat kan met je DSLR zijn, maar ook bijvoorbeeld met een smartphone. Maak wel foto’s die zinvol zijn. Foto’s waar je trots op bent.

8. Weggeven

Het mooiste cadeau wat je iemand kunt geven is een afdruk. Ze zijn zinvol, persoonlijk en relatief goedkoop. Geef voor een week lang elke dag een afdruk aan iemand weg, die voor hen persoonlijk is. Je zal zien dat de mensen opvrolijken van dit prachtige gebaar en dat beïnvloed ook jouw eigen stemming.

9. Fotografie blog

Start eens een eigen fotografieblog. Je kunt hier je eigen foto’s, tekst en ideeën kwijt. Bloggen is moeilijker dan het delen van foto’s op social media, maar het is ook persoonlijker en daardoor zinvoller. Probeer eens voor een maand lang elke dag wat te plaatsen op je blog. Je gaat hierdoor dieper in op je eigen foto’s en dat kan weer voor een compleet andere kijk op fotografie zorgen. Daarnaast deel je jouw ideeën met anderen en kan dit hen ook weer inspireren!

10 grappige fotografie opdrachten

10. Slechte foto’s

Probeer eens een week lang alleen maar slechte foto’s te maken. Het is misschien nog wel lastiger dan je denkt, want ook een slechte foto kan een goede foto zijn. Het helpt je in elk geval om creatief na te denken. Je zal zien dat het best grappig is om echt slechte foto’s te maken!

10 grappige fotografie opdrachten

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja