Preview: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art

Julian 3632 0
Een zoomobjectief met diafragma van f/1.8 over het hele bereik? Dat hebben we nog niet eerder gezien. Sigma heeft de primeur met de nieuwe 18-35mm f/1.8 Art. Het objectief is geschikt voor aps-c-camera's.

Wil je iets beters dan de 18-55mm kitlens, maar wel het handige bereik behouden? Dan kon je de afgelopen jaren bij veel fabrikanten terecht voor een standaardzoom met constant diafragma van f/2.8. Een stuk lichtsterker dan de f/3.5-5.6 van je kitlens, maar het haalt het niet bij primes.

Sigma komt nu met de 18-35mm f/1.8 DC HSM Art. Het eerste zoomobjectief met diafragma van f/1.8 over het hele bereik. Een indrukwekkende prestatie, ook al lever je aan de lange kant wat bereik in. Geen enkele andere fabrikant heeft tot dusver zo'n lichtsterke zoom gemaakt. Enkel de 14-35mm f/2 van Olympus komt in de buurt, die is echter gemaakt voor camera's met een four thirds-sensor met cropfactor van 2x.

Sigma 18-35mm Art

Ontwerp

Het persbericht van Sigma spreekt van een 'compact ontwerp', maar het objectief is natuurlijk een stuk groter dan een kitlens met diafragma van f/3.5-5.6. Ook een objectief als de Sigma 18-50mm f/2.8 is een met name een stukje lichter. Een zoomobjectief maken met diafragma van f/1.8 vergt nu eenmaal flink wat glas.

Er zijn 17 elementen in 12 groepen verwerkt. Negen diafragmalamellen moeten voor fraaie onscherpte zorgen. Het gewicht bedraagt 810 gram, bij een lengte van 121 mm en een diameter van 78 mm. De filtermaat bedraagt 72mm en scherpstellen kan vanaf 28 cm afstand.

Het objectief wordt gepresenteerd in de Art-serie, het segment waar Sigma haar beste objectieven onder schaart. De 35mm f/1.4 Art voor fullframe is ons zeer goed bevallen en momenteel testen we de 30mm f/1.4 Art voor aps-c-camera's (review in DIGIFOTO Pro 1.2013), ook die stelt niet teleur.

Sigma belooft dat de zoom erg goede beeldkwaliteit levert. De HSM-scherpstelmotor moet voor vlotte en stille autofocus zorgen. Het voorste element draait niet tijdens het scherpstellen, zodat je probleemloos een polarisatiefilter kunt gebruiken.

Sigma 18-35mm Art

Compatible met Sigma USB Dock

Je kunt de 18-35mm f/1.8 DC HSM Art in het USB Dock van Sigma prikken. Daarmee kun je het objectief zelf van nieuwe firmware voorzien en met de Sigma Optimization Pro-software kun je diverse parameters, zoals de scherpstelling, afstemmen.

Prijs en beschikbaarheid

De Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art wordt geleverd inclusief zonnekap en lenstas. Wanneer de lichtsterke zoom in de winkelschappen ligt is nog niet bekend en ook het prijskaartje wil Sigma nog niet verklappen.