Preview: Fujifilm X-E1

Preview: Fujifilm X-E1, kleiner en goedkoper dan X-Pro1

jesse kraal 5969 0
Fujifilm heeft de X-E1 officieel aangekondigd. Deze nieuwe compacte systeemcamera is onmiskenbaar familie van de reeds bekende X-Pro1, maar verschilt op een aantal punten. Zo is de behuizing een stukje kleiner, net als het lcd. Ook ontbreekt de optische zoeker.

Hoewel de nieuwe Fujifilm X-E1 veel op de X-Pro1 lijkt, is het niet simpelweg dezelfde camera zonder optische zoeker. De body is volgens Fujifilm namelijk liefst dertig procent kleiner. Pas als je beide camera's naast elkaar ziet valt het verschil duidelijk op. Overigens zijn de toestellen qua bediening zo goed als identiek, alleen de playback-knop zit bij de X-E1 links in plaats van rechts naast het lcd. Wel heb je als X-E1-gebruiker nu de beschikking over een ingebouwde pop-upflitser.

Fujifilm X-E1
Pas als je beide camera's naast elkaar zet, valt op dat de X-E1 een stukje kleiner is.

Kleiner lcd

Het lcd is wat kleiner dan bij de X-Pro1, het kromp van 3 naar 2,8 inch. Groter is het verschil in resolutie. Daar waar het X-Pro1-scherm 1,23 miljoen beeldpunten heeft, moet de X-E1 het doen met een lcd met 460.000 beeldpunten. Daar staat tegenover dat Fujifilm de elektronische zoeker in de X-E1 juist heeft verbeterd.

Fujifilm X-E1
De bediening van de Fujifilm X-E1 is vrijwel identiek aan die van de X-Pro1.

Betere Oled-EVF

De X-Pro1 maakt gebruik van een hybride-zoeker, je kunt schakelen tussen een optisch of elektronisch exemplaar of beide combineren. Om kosten uit te sparen heeft de Fujifilm X-E1 enkel een elektronische zoeker. Deze heeft een resolutie van 2,36 miljoen beeldpunten en is van het oled-type. Het gaat zeer waarschijnlijk om dezelfde zoeker als in de Sony NEX-7.

De elektronische zoeker in de X-Pro1 heeft een resolutie van 1,44 miljoen beeldpunten. Op dit vlak is de goedkopere X-E1 dus duidelijk in het voordeel. Ook van het glaswerk voor de zoeker heeft Fujifilm werk gemaakt. Dit optische gedeelte bestaat uit twee glazen elementen, waarvan één met twee asferische oppervlakken. Het moet een zeer helder en uniform beeld opleveren volgens Fujifilm.

Fujifilm X-E1
De elektronische zoeker in de X-E1 heeft een hogere resolutie dan die in de X-Pro1.

X-Trans-sensor

Op sensorgebied is er niets nieuws onder de zon, de beeldchip is exact gelijk aan die in de X-Pro1. Het gaat om een X-Trans-cmos, met een bijzondere verdeling van de RGB-kleurlensjes op de sensor en een resolutie van 16-megapixels. Dit maakt een lowpass-filter overbodig en dat komt de detailscherpte van de foto's ten goede. In onze Fujifilm X-Pro1 review concludeerden we al dat beeldkwaliteit absoluut een van de sterke punten van dit toestel is. De X-E1 zal dan ook niet teleur stellen.

Fujifilm X-E1
Tegelijk met de X-E1 presenteert Fujifilm ook twee nieuwe XF-objectieven.

Nieuwe firmware

Wat wel flink is aangepakt is de firmware van het toestel. Ten opzichte van de X-Pro1 is de snelheid van zowel handmatig als automatisch scherpstellen verbeterd. Ook het wegschrijven van foto's gaat volgens Fujifilm twee maal vlotter dan voorheen. X-Pro1-bezitters hoeven niet getreurd te zijn, de update komt ook voor hun toestel beschikbaar.

Fujifilm X-E1
Net als bij andere Fujifilm X-modellen kun je je hart ophalen aan mooie accessoires.

Filmfunctie

Fujifilm rust de X-E1 uit met een full hd-filmfunctie, 1080p met 24fps. Helaas is het niet mogelijk om de belichting volledig manueel in te stellen. Wel heeft de X-E1 een externe microfooningang, Fujifilm levert zelf ook een losse opzetmicroofon. 

Fujifilm X-E1

Onder de duizend euro?

De grootste verbetering ten opzichte van de X-Pro1 is misschien wel de adviesprijs. Hoe mooi dat toestel ook is, de adviesprijs is met 1699 euro stevig te noemen. Een Nederlandse adviesprijs van de X-E1 is nog niet bekend maar de Amerikaanse prijs stemt hoopvol: 999,95 dollar voor de body. Ter vergelijking, de X-Pro1 kost in de Verenigde Staten 1699 dollar. We hopen dan ook van harte dat de Nederlandse importeur de prijs ook hier onder de magische grens van duizend euro kan houden. Je kunt de X-E1 in Amerika ook als kit aanschaffen met het nieuwe 18-55mm f/2.8-4 OIS-objectief, daar ben je in totaal 1399,95 dollar aan kwijt.

Video's

Er zijn al diverse video's op Youtube verschenen die de Fujifilm X-E1 behandelen. Op volgorde hebben we een promotievideo van Fujifilm UK en twee filmpjes over de fotografen Gueorgui Pinkhassov en Takahashi Toshimitsu die de X-E1 al hebben kunnen uitproberen. 

Fujifilm X-E1

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse