Fujifilm X-A1: X-dna in een compact jasje

Fujifilm X-A1: X-dna in een compact jasje

Redactie DIGIFO... 2281 0
Fujifilm heeft de afgelopen jaren naam gemaakt met camera's zoals de X-Pro1, de X100(S) en de X-E1/E2. Die know-how brengen ze nu naar een betaalbaarder niveau met de X-A1, de nieuwe instapper in de X-serie. Aan boord vind je een grote 16-megapixel aps-c-sensor, een geavanceerde EXR II-processor en wifi.

Advertorial

De X-A1 is voorzien van de klassieke vormgeving die de X-serie van Fujifilm kenmerkt. Of je nu kiest voor zwart, blauw of rood, de X-A1 oogt chique en stijlvol. De vormgeving heeft ook een duidelijke functie, door de slimme plaatsing van de knoppen kun je de camera met één hand bedienen. Zo zijn er twee grote draaiknoppen, zodat je altijd snel en eenvoudig handmatige controle hebt over je instellingen. Het slimme Quick Menu laat je eenvoudig veel gebruikte instellingen aanpassen zonder dat je diep in het menu van de camera hoeft te duiken.

Fujifilm X-A1

Beeldscherm

Het kantelbare 3-inchscherm met 920.000 beeldpunten draagt eveneens zijn steentje bij aan het gebruiksgemak. Doordat de verhouding van het scherm overeenkomen met de verhoudingen van je foto's, wordt het hele scherm benut. Een kleine flitser is ingebouwd, maar dankzij de standaard flitsschoen kun je ook externe (optionele) reportageflitsers gebruiken.

Fujifilm X-A1

Sensor en processor

Onder de klassieke behuizing gaat moderne techniek schuil: een 16-megapixel aps-c cmos-sensor werkt samen met een EXR II-processor voor een ruim dynamisch bereik, goede kleurweergave en een gevoeligheid die loopt tot iso 25600. Dankzij de snelle processor bedraagt de opstarttijd slechts een halve seconde, terwijl het moment tussen het indrukken en het daadwerkelijke moment van de foto slechts 0,05 seconden bedraagt. De burst-snelheid bedraagt 5,6 beelden per seconde en dat houdt de X-A1 maximaal 30 foto's vol. Zo mis je nooit een moment.

Effecten

Dankzij verschillende filters kun je de foto's voorzien van subtiele of meer uitgesproken effecten. Fujifilm was (en is) bekend om zijn fotorolletjes. De kleuren van de belangrijkste typen film, Astia, Velvia en Provia, kun je simuleren in je foto voor subtiele kleureffecten. De effectfilters geven een meer uitgesproken resultaat, zoals Miature, Pop Color en Toy Camera.


Een kleine greep uit de effectfilters van de X-A1. Met de klok mee: Miniature, Selective Color, Pop Color en Soft Focus.

Wifi

Dankzij wifi kun je de camera verbinden met je smartphone of tablet en zo de krachten bundelen. Natuurlijk kun je foto's van je camera overzetten naar je mobiele apparaat. Dit kan in batches tot wel dertig foto's tegelijk zodat je niet steeds dezelfde handeling hoeft te verrichten. Daarnaast kan de X-A1 ook profiteren van de gps van je smartphone. Je kunt de locatiegevens die je telefoon kan ontvangen delen met de camera zodat je foto's gelijk zijn voorzien van geotags. Kom je thuis, dan kun je de X-A1 dankzij PC AutoSave automatisch alle nieuwe foto's zonder moeite laten opslaan op je computer.

Fujifilm X-A1

Video

Behalve fotograferen in raw en of jpg kun je met de Fujifilm X-A1 ook filmen in 1080p-resolutie met 30 frames per seconde. Leuk is dat je de kleureffecten van de filters Velvia, Provia, Astia, sephia en monochroom ook kunt toepassen op bewegend beeld zodat je ook je video's kunt voorzien van de klassieke Fujfilm-look.

Fujifilm X-A1

Adviesprijs

Fujifilm levert de X-A1 zoals in het zwart, blauw of rood, waarbij de rode variant een boven en onderkant én objectief heeft in zilverkleur. De Fujifilm X-A1 kost 599 euro in combinatie met de 16-50mm f/3.5-5.6. Voor 799 euro krijg je behalve het kit-objectief ook het 50-230mm f/4.5-6.7 tele-objectief meegeleverd.

Meer informatie: www.finepix.nl

Fujifilm X-A1

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie