Polaroid IM1836 met Android op basis van Nikon 1 J2, echt of hoax?

jesse kraal 1685 0
Als de Polaroid IM1836 daadwerkelijk op de markt komt, dan is het een van de meest opvallende introducties van de afgelopen jaren. De basis lijkt namelijk sprekend op een Nikon J2, maar Android 4.0 moet zorgen voor een compleet andere gebruikservaring.

Polaroid maakt zelf geen camera's meer, maar laat deze door derde partijen produceren. Op zich niks mis mee, er zijn veel meer fabrikanten die dit doen. Toch zijn de Polaroid-camera's van de laatste tijd weinig soeps. De techniek is veelal achterhaald en de fotokwaliteit matig.

Z340
Eerdere digitale Polaroids zagen er soms leuk uit, zoals deze Z340, maar de kwaliteit liet een hoop te wensen over.

Nikon 1 J2, maar dan met Android 4.0

Mocht de IM1836 daadwerkelijk op de markt komen, dan zou daar wel eens verandering in kunnen komen. Photorumors heeft 'gelekte' afbeeldingen gevonden van dit vreemde apparaat. Het toestel lijkt sterk op een Nikon 1 J2 en ook het genoemde 10-30mm-objectief lijkt hetzelfde. Dat zou dus betekenen dat de 18-megapixelsensor waar over gesproken wordt, het CX-formaat heeft.

Achterop de camera zien we iets meer verschillen met de Nikon 1 J2, bijna de gehele achterkant wordt ingenomen door een 3,5-inch touchscreen. Knoppen zijn er amper, de bediening zal dus via het scherm geschieden. Het meest opvallende zit echter aan de binnenkant, de camera zou draaien op Android 4.0. Er van uitgaande dat het genoemde 10-30mm-objectief verwisselbaar is, zou het de eerste compacte systeemcamera met een smartphone-OS worden.

Polaroid IM1836
De tweede gelekte afbeelding van de P0laroid IM1836 geeft ook beeld van de achterzijde. Ons Russisch is helaas niet zo goed, mocht er een lezer zijn die de tekst wel begrijpt dan horen we dat graag!

Primeur of hoax?

De camera lijkt zoveel op het Nikon 1-systeem, dat als de Polaroid IM1836 daadwerkelijk op de markt komt, dit wel met 'toestemming' van Nikon zou moeten zijn. Maar laat die fabrikant zich zomaar de 'Android-kaas' van het brood eten? Nikon heeft zelf al een Android-camera in het assortiment: de Coolpix s800c. Waarom zou een Nikon 1 met Android dan ondergebracht worden bij Polaroid?

Wel moeten we daarbij vermelden dat ook Polaroid al een compactcamera met Android in het assortiment heeft. Een 18-megapixelsensor in het CX-formaat hebben we nog niet eerder gezien en dat zou betekenen dat Polaroid een nieuwe sensor heeft laten ontwikkelen. Nikon maakt gebruik van Aptina-sensoren in de 1-serie, mocht de Polaroid-camera op de markt komen dan verwachten we ook in deze IM1836 een beeldchip van deze fabrikant.

Camera's met Android zijn een interessante ontwikkeling en een compacte systeemcamera met dit OS zou een primeur zijn. We zullen dus moeten afwachten of de camera echt is uitgelekt, of dat het om een zogenaamde hoax gaat. Op de redactie zijn de meningen verdeeld en is er reeds een weddenschap op afgesloten.

Polaroid
Links de Polaroid zoals hij in eerste instantie naar buiten kwam, rechts het origineel (Nikon 1 J2).

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse