Nikon D4X: kruisbestuiving tussen D800E en D4?

jesse kraal 3375 0
Van de vorige drie series professionele dslr's had Nikon ook een X-model. Deze versies kwamen iets later op de markt maar hadden sensoren met een hogere resolutie. Dat maakte deze camera's vooral geliefd bij studiofotografen. Komt er naast de D4 en D800E ook nog een D4X?

Behalve de Nikon D1, D2H en D3 waren er onder andere ook de D1X, D2X en D3X. Stuk voor stuk hebben deze camera's een hogere resolutie dan de toestellen waarop ze zijn gebaseerd, al moesten ze op het gebied van snelheid wat inleveren. Van de Nikon D4 is nog geen X-versie en het leek lange tijd onzeker of er uberhaubt een D4X zou komen.

Nikon heeft namelijk ook de D800(E) in huis, met liefst 36 megapixels en meer dan uitstekende beeldkwaliteit. Toch gaan er nu geruchten dat Nikon alsnog met een D4X komt. Deze krijgt mogelijk een sensor gebaseerd op die van de D800E. Zonder anti aliasingfilter dus. Ook op het gebied van video zouden er enkele verbeteringen worden doorgevoerd aldus Nikonrumors.com.

Deze D4X zou een paar honderd dollar meer gaan kosten dan een D4. Op een prijs van een kleine zesduizend euro een gering bedrag. Om de Nikon D4 niet helemaal buitenspel te zetten, blijven er ook verschillen in het voordeel van dit toestel. Zo zal de D4X waarschijnlijk niet meer dan zes foto's per seconde kunnen maken, ten opzichte van negen tot elf foto's per seconde voor de D4.

Nikon D4

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse