De kracht van Kintsugi
Tijdens mijn zoektocht stuitte ik op een kunstwerk met gouden lijnen. Het bleek Kintsugi te zijn. Kintsugi, ook wel bekend als 'Golden Joinery', is een dieper begrip van een concept dat diep geworteld is in de Japanse cultuur: wabi-sabi. Maar wat is wabi-sabi eigenlijk? Het blijkt dat er geen eenduidig antwoord is, geen universele definitie.Het is een symbool van het omarmen van imperfecties en gebreken. Deze ontdekking inspireerde me en bracht me tot een dieper inzicht. Tijdens mijn onderzoek ontdekte ik dat wabi-sabi voor iedereen een andere betekenis heeft.
‘Golden Joinery: Highlights the cracks as part of the life of the object, choosing to showcase it instead of hiding it. It's about embracing flaws and imperfections!’
Wabi Sabi - Schoonheid in imperfectie
Wabi-sabi is een filosofie die ons uitnodigt om voortdurend te zoeken naar de schoonheid in imperfectie en om de natuurlijke levenscyclus te omarmen. Wabi-sabi herinnert ons eraan dat alles, inclusief onszelf, tijdelijk, onvolmaakt en imperfect is. Perfectie is een illusie, en vergankelijkheid is onvermijdelijk. Het bestaat uit twee componenten:
- Wabi draait om het herkennen van schoonheid in eenvoudige eenvoud. Het nodigt ons uit om ons hart te openen en los te komen van de verleidingen van materialisme, zodat we spirituele rijkdom kunnen ervaren.
- Sabi daarentegen gaat over de verstrijking van de tijd, hoe alles groeit, ouder wordt en vervalt, en hoe dit zich op een prachtige manier manifesteert in objecten. Het suggereert dat schoonheid zich verschuilt onder het oppervlak van wat we in eerste instantie zien, zelfs in wat we als gebroken beschouwen.
Samen vormen deze twee concepten een overkoepelende filosofie voor het benaderen van het leven: accepteer wat er is, leef in het moment en waardeer de eenvoudige, tijdelijke stadia van het leven. Wabi-sabi gaat over het loslaten van perfectionisme en het omarmen van het feit dat niet alles perfect kan zijn. Deze filosofie vindt toepassing in kunst, levensstijl en heeft zelfs een diepe filosofische kant.
Toepassing van wabi-sabi
- Wabi-sabi in de filosofie draait om het besef dat alles voortdurend in verandering is. Het stelt de vraag: waarom zouden we ons druk maken over de toekomst of het heden, als morgen alles toch weer anders zal zijn?
- Wabi-sabi in de kunst verschilt sterk van de westerse nadruk op symmetrie en perfectie. In plaats daarvan draait het bij wabi-sabi om het omarmen van de onvolmaaktheid. Een opvallend voorbeeld hiervan is de Kintsugi-techniek.
- Wabi-sabi als levensstijl betekent onder andere het blijven gebruiken van oude voorwerpen en ze koesteren als oude vrienden, het leren nee zeggen tegen zakelijke of sociale verplichtingen, en het accepteren van de onvolmaaktheden van het leven.
Golden joinery
Maar laten wij eens dieper ingaan op Kintsugi, dat ook wel 'Golden Joinery' wordt genoemd. Bij deze eeuwenoude Japanse kunstvorm wordt gebroken keramiek hersteld met goud. De goudgekleurde lijnen benadrukken de scheuren als een integraal onderdeel van het object, en dit wordt bewust getoond in plaats van verborgen. Kintsugi is meer dan alleen een reparatietechniek; het is een krachtige metafoor geworden voor zelfontwikkeling. Net zoals de gouden lijnen in Kintsugi, kunnen we als gebroken mensen worden gerepareerd - en de manier waarop we herstellen, onze groei en ontwikkeling, kan ons sterker en mooier maken.
De oorsprong van Kintsugi gaat terug tot de 15e eeuw, toen de Japanse shōgun Ashikaga Yoshimasa zijn ambachtslieden opdracht gaf om een meer esthetische manier te vinden om gebroken theekommen te repareren dan de traditionele, maar lelijke metalen spijkers. Door gebruik te maken van edele metalen, zoals goud, begonnen ambachtslieden stukken keramiek aan elkaar te verbinden en de aandacht te vestigen op de breuken, waardoor deze het belangrijkste kenmerk van het object werden.
De eerste stap in Kintsugi is het polijsten van de gebroken stukken tot er geen scherpe randen meer zijn. Dit symboliseert het verwijderen van gevaar en pijn, een proces dat vergelijkbaar is met hoe we met emotionele littekens omgaan in het leven.
Vervolgens wordt een speciale lijm genaamd 'sabby' gebruikt, gemaakt van modder, bloem, water en veel zorgvuldig werk. Deze lijm symboliseert de inspanning en tijd die nodig is om te herstellen.
In essentie is Kintsugi een manier om een gebroken object te herstellen en tegelijkertijd de scheuren te eren als een integraal onderdeel van de geschiedenis en het leven van het object. Door goud te gebruiken bij de reparatie, wordt de nadruk juist gelegd op de scheuren in plaats van ze te verbergen.
Net zoals elke scheur uniek is, moet elke situatie in ons leven op een unieke manier worden benaderd. We moeten zorgvuldig kijken naar wat er precies aan de hand is en hoe we ermee willen omgaan. Zoals bij Kintsugi, moeten we onszelf herstellen en onze scheuren eren als een essentieel onderdeel van onze groei en ontwikkeling.
Er is geen vaststaande techniek of methode voor de perfecte oplossing. We moeten onze eigen weg vinden, ontdekken en leren. Soms zullen we situaties tegenkomen waarin we zelf niet de 'oorzaak' zijn van het probleem, maar we hebben wel de controle over hoe we ermee omgaan, welke stappen we nemen en hoe we de situatie benaderen.
De breuken zullen niet verdwijnen, maar door tijd, energie en intelligentie te investeren, kunnen we ze repareren of accepteren. Net zoals bij Kintsugi, waarbij het object na herstel nog steeds gebruikt kan worden en zelfs mooier wordt, laten we zien dat we waarde hechten aan wat we hebben, ondanks de gebreken. Door op elk moment onze geest te gebruiken om onze diepste waarden uit te drukken, kunnen we elk moment in ons leven krachtig maken. Als iets betekenisvol is voor ons, moeten we het niet laten gaan; het kan het juiste gereedschap zijn om in onszelf te investeren. Kintsugi creëert waarde en herinnert ons eraan om niet te vergeten wat was. Het leert ons om imperfecties te vieren, want als mens zijn onvolkomenheden onvermijdelijk, of het nu gaat om uiterlijk, karakter of handelingen. Het leren accepteren van onze eigen fouten is een proces dat uiteindelijk zal leiden tot innerlijke vrede en vervulling.
Het idee is eenvoudig: er zullen momenten in ons leven zijn waarin we ons gebroken voelen, waarin gebeurtenissen emotionele of fysieke littekens achterlaten. Maar we moeten onszelf niet verbergen in de schaduwen van onze eigen twijfels. Wij moeten onze littekens omarmen en ze opnieuw tekenen met goud, want juist deze imperfecties maken ons sterker en mooier.
Bijzondere honden
Het doel van mijn project is om honden met een beperking of afwijking te eren en te laten zien dat ze niet zielig zijn vanwege hun verschillen ten opzichte van de samenlevingsnorm. Ik wil de ware persoonlijkheden van deze honden naar voren brengen en laten zien dat hun beperkingen of afwijkingen slechts een deel van wie ze zijn, maar niet hun volledige identiteit bepalen. Deze honden hebben veel te bieden, van vriendschap tot werkvermogen, en ik wil hun waarde benadrukken.
Net zoals bij Kintsugi, waarbij gebroken aardewerk wordt hersteld met goud, kunnen wij onszelf herstellen na moeilijke tijden en onze 'breuken' omarmen als onderdeel van onze groei. De weg naar herstel en acceptatie kan lang zijn, maar elke stap is waardevol. Soms zijn wij niet de 'oorzaak' van onze problemen, maar we hebben wel de kracht om ermee om te gaan en te groeien.
Mijn project is bedoeld om deze honden een stem te geven en te illustreren hoeveel ze bijdragen aan ons leven. Ik wil aantonen dat ze net zo waardevol zijn als elke andere hond en dat ze ons kunnen inspireren om het beste uit ons eigen leven te halen. Het is een eerbetoon aan deze honden en hun eigenaren, en ik hoop dat het anderen zal aanmoedigen om dezelfde liefde en waardering te hebben voor honden met beperkingen of afwijkingen. Dit project is geïnspireerd door mijn liefde voor Lola, de hond van mijn beste vriendin, die ondanks haar afwijking een inspirerend en geliefd lid van onze familie is geworden.
Conclusie
Kintsugi en wabi-sabi herinneren ons eraan dat het leven imperfect is, en dat is juist wat het zo waardevol maakt. In plaats van perfectie na te streven, kunnen we leren om onze eigen breuken te omarmen en te herstellen met goud. Wij kunnen onze eigen waarde vinden in onze imperfecties en groeien in de wetenschap dat we sterker en mooier zijn dankzij onze 'scheuren.' Dus, laat de gouden lijnen van het leven je herinneren aan de schoonheid van imperfectie en accepteer jezelf en anderen zoals ze zijn, gebreken en al. Net als Kintsugi, ben jij het waard om gezien en gewaardeerd te worden.
Dit is een artikel uit DigifotoPro 1.2024 Lees hem hier digitaal