Naakt voor een goed doel: Spencer Tunick

Naakt voor een goed doel: Spencer Tunick

Jasper van Bladel 13879 0
Fotograaf Spencer Tunick staat bekend om zijn beelden van naakte mensen, vaak in grote groepen. Zijn meest recente werk is gemaakt bij de Dode Zee, waar hij al vaker werkte, en laat een kleinere groep mensen zien. De fotoserie is een statement tegen de niet-toevallige daling van het waterpeil.

Het waterpeil in de Dode Zee daalt gestaag, door acties van de Israëlische en Jordanese overheid. Dat peil daalt ieder jaar met maar liefst één meter en de Dode Zee lijkt dus ten dode opgeschreven. Ook ontstaan overal sinkholes in de grond rondom de zee, doordat het water verdwijnt. Als het gaat om het redden van de Dode Zee is er geen tijd te verliezen volgens fotograaf Spencer Tunick. Hij hoopt dat zijn inspanningen, al eerder vestigde hij de aandacht op dit probleem, ertoe bijdragen om Israel zover te brengen écht actie te ondernemen.

Aandacht

Spencer Tunick heeft al vaker met de Dode Zee gewerkt in zijn fotografie en de ontwikkelingen én het uitblijven van een echte oplossing rondom het waterpeil grijpt hij aan om opnieuw aandacht te vragen voor dit stuk natuur. Met een bescheiden groep mensen trok hij naar de zee en zonder toestemming maakte hij zijn fotoserie. Via deze fotografische metafoor probeert hij duidelijk te maken dat er nu echt actie moet worden ondernomen. Anders is het te laat voor de Dode Zee en doet de zee haar naam echt eer aan binnen een tiental jaren. 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper