John Moore wint Sony World Photography Awards 2015

Julian 2153 1
De jury van de Sony World Photography Awards heeft de Amerikaanse fotograaf John Moore uitgeroepen tot grote winnaar van de jaarlijkse wedstrijd. Tijdens de ceremonie in Londen werden ook alle categoriewinnaars en finalisten bekendgemaakt. Een overzicht van de winnaars staat online.

De Sony World Photography Awards werden dit jaar voor de achtste keer uitgereikt. Volgens de organisatie is het 's werelds grootste fotowedstrijd. Dit jaar werden er 183.737 foto's ingestuurd door deelnemers uit 171 verschillende landen.

John Moore – L'Iris d'Or / Professional Photographer of the Year

Uit de winnaars van de dertien professionele categorien heeft de jury de Amerikaanse fotograaf John Moore als hoofdprijswinnaar gekozen. Hij ontving de titels en prijzen voor zijn werk getiteld 'Ebola Crisis Overwhelms Liberian Captial'. Moore nam tijdens de ereceremonie in Londen de titel 'L'Iris d'Or / Professional Photographer of the Year', 25.000 dollar aan prijzengeld en de nieuwste Sony-apparatuur in ontvangst.

Foto © John Moore / SWPA 2015
Foto © John Moore, Verenigde Staten, Winnaar L'Iris d'Or / Professional Photographer of the Year, 2015 Sony World Photography Awards

Juryoordeel

De internationale jury beoordeelt de serie van tien foto's alsvolgt: 'John Moore zijn foto's van deze crisis laten in volle brutaliteit zien hoe het dagelijks leven van de slachtoffers wordt verscheurd door deze onzichtbare vijand. Zijn beelden zijn echter intiem en respectvol, doen ons bewegen met hun moed en journalistieke integriteit. Er is een dunne en moeilijke scheudslijn tussen beelden die een dergelijke situatie uitbuiten en beelden die de situatie met mededogen en begrip overbrengen. Dat laatste heeft deze fotograaf feilloos bereikt. Combineer dit met een oog voor krachtige composities en overtuigende visuele verhalingskracht en goede documentaire fotografie wordt geweldig.'

Videointerview

Met zijn serie werd Moore eerder al geroemd voor het op vroege tijd vastleggen van de schaal van de ebola-epidemie in Monrovia, de hoofdstad van Liberia, het episch centrum van de dodelijke ziekte. Getty Images publiceerde in december 2014 een videointerview met John Moore, waarin de fotograaf terugkijkt op zijn indrukwekkende ervaringen:

Over John Moore

Winnaar John Moore is werkzaam als Senior Staff Photographer en Special Correspondent bij Getty Images. Hij fotografeerde in meer dan zeventig landen en verdiende diverse prijzen. Zijn werk kreeg vier keer erkenning bij World Press Photo, hij won een Robert Capa Gold Medal en werd verkozen tot 'Photographer of the Year' door Pictures of the Year International en de National Press Photographers Association.

Armin Appel - Open Photographer of the Year

De Sony World Photography Awars zijn zowel toegankelijk voor professionele fotografen als voor amateurs. John Moore won in de eerste categorie, de Duitse amateurfotograaf Armin Appel is uitgeroepen tot 'Open Photographer of the Year'. Zijn foto werd gekozen uit bijna 80.000 inzendingen in de Open categorie. Appel maakte de foto tijdens een vlucht onder een paraglider. Hij wint 5000 dollar aan prijzengeld.

Armin Appel
Foto © Armin Appel, Duitsland, Winnaar Open Competition, 2015 Sony World Photography Awards

Nationale winnaars SWPA 2015

Eind maart werden de Nationale Winnaars van de Sony World Photography Awards 2015 al bekendgemaakt. Micheal Echteld sleepte namens Nederland de hoofdprijs in de wacht. Eric T'Kindt behaalde de eerste laats namens België. De fotografen waren samen met de winnaars van andere landen tijdens de ereceremonie in Londen aanwezig.

Foto: Michael Echteld
Foto © Michael Echteld, 1st Place, Netherlands National Award, 2015 Sony World Photography Awards

Outstanding Contribution to Photography Award voor Elliot Erwitt

De wereldberoemde Magnum-fotograaf Elliot Erwitt werd geëerd met de 'Outstanding Contribution to Photography Award'. De fotograaf staat bekend om zijn spontane en vaak ironitsche zwart-witfoto's van het dagelijks leven. De prijs eert de fotograaf als een bescheiden meester, die zowel zijn commerciele als persoonlijke werk met een wrange en geestige visuele helderheid benadert.

Als onderdeel van de Sony World Photography Awards-tentoonstelling wordt bekend en minder bekend werk uit de zestigjarige carrière van de fotograaf getoond in het Somerset House te Londen. Eerdere winnaars van deze award zijn Mary Ellen Mark, William Eggleston, Eve Arnold, Bruce Davidson, Marc Riboud, William Klein en Phil stern.

Youth Photographer of the Year

Fotografen van 19 jaar en jonger konden hun werk insturen voor de Youth Photographer of the Year award. De negentienjarige Yong Lin Tan uit Maleisië wint de prijs met deze foto, gemaakt in een steegje achter het huis van zijn grootmoeder in Kedah.

Youth Photographer of the Year
Foto © Yong Lin Tan, Maleisië, 1st Place, Environment, Youth Award, 2015 Sony World Photography Awards

Student Photographer of the Year

De Russische fotografe Svetlana Blagodareva, student aan Saint Petersburg State Polytechnic University, versloeg negen studenten op de shortlist in de Student Focus-competitie. Dat levert haar de titel 'Student Photographer of the Year' op, en Sony-apparatuur ter waarde van 35.000 euro voor haar universiteit. 230 instituten verdeeld over zes continenten nemen deel aan het Student Focus-programma.

SWPA 2015 - Student Focus
Foto © Svetlana Blagodareva, Rusland, Student Photographer of the Year, 2015 Sony World Photography Awards

Mobile Phone Photographer of the Year

Deelnemers konden dit jaar voor het eerst ook foto's inzenden gemaakt met een mobieltje in een speciale categorie. Uit ruim tienduizend inzendingen koos de jury deze foto van Turi Calafato uit Italië als winnaar.

SWPA 2015 - Mobile winnaar
Foto © Turi (Salvatore) Calafato Winner, Italië, Mobile Phone Award, 2015 Sony World Photography Awards

Categoriewinnaars en finalisten

Naast de hoofdprijswinnaars werden tijdens de ceremonie in londen ook alle categoriewinnaars en finalisten bekendgemaakt. Een volledig overzicht van alle winnaars in de verschillende categoriën is te zien op www.worldphoto.org.

Tentoonstelling en fotoboek

Alle winnende foto's en de beelden die de shorlists haalden, zijn van 24 april tot 10 mei 2015 te zien in een expositie in het Sommerset House te Londen. Daarnaast is een overzicht te zien van het werk van Elliot Erwitt, die beloond werd met de 'Outstanding Contribution to Photography' award. Bij de expositie verschijnt een boek met alle winnende en geselecteerde foto's.

afbeelding van j. pepers

wanneer ben je een professional vraag ik me af, Michael Echteld is volgens zijn website inmiddels een prof maar wint voor de amateurs...