Genomineerden voor de Sony World Photography Awards 2021 zijn bekend gemaakt

Arlaine van Huffelen 558 0
De Sony World Photography Awards is 's werelds grootste fotografiewedstrijd. De finalisten en fotografen op de shortlist voor 2021 zijn bekend gemaakt. Met meer dan 330.000 afbeeldingen uit 220 landen en meer dan 145.000 fotografen bij de Professional competitie, is dit het hoogste aantal inzendingen tot nu toe.

Met de Sony World Photography Awards bieden ze fotografen de kans om zich verder te ontwikkelen in fotografie. Uit de groep van professionele finalisten wordt de winnaar van de titel Photographer of the Year 2021 gekozen. Behalve de titel zorgt het ook voor de andere finalisten voor veel publiciteit en zichtbaarheid binnen de sector. 

Nieuwe categorie

Dit jaar was voor het eerst de nieuwe categorie Portfolio onderdeel van de competitie. In deze categorie kunnen fotografen aparte beelden uit verschillende oeuvres inzenden. Bij deze beelden moeten de stijl en de technische vaardigheden wel consistent zijn. 

Nederlandse finalist

Eén van de ruim 330.000 afbeeldingen was van de Nederlands fotograaf Peter Eleveld. Hij is genomineerd in de categorie Stilleven. In zijn reeks zwart-witbeelden ‘In Still Life Composition, shot on Wet Plate’ toont Peter Eleveld glazen vazen, fruit en bloemen die deskundig zijn gefotografeerd en ontwikkeld met een grote camera en het collodiumprocedé. 

Peter Eleveld; ‘Voor dit project heb ik gewone voorwerpen gebruikt, zoals glaswerk, fruit en bloemen, en de wet plate collodium-techniek toegepast om er iets buitengewoons van te maken. Toen ik mijn onderwerp eenmaal had gevonden, begon ik me voor te stellen hoe het er gedrukt uit zou zien. Dit specifieke proces vereist veel geduld en een zorgvuldige planning van compositie, belichting en belichtingstijden.

Het harde werk loont als het eindelijk allemaal samenkomt in één uniek, magisch moment terwijl je de foto langzaam voor je ogen ziet ontwikkelen. Dit gebeurt niet altijd, maar als het gebeurt, blijft er een uniek beeld (plate) over.’ 

De jury

Het werk van de finalisten en de fotografen op de shortlist van de Professionele wedstrijd werd beoordeeld door: Natasha Egan, executive director, Museum of Contemporary Photography, Chicago; Sunyoung Kim, curator, Museum of Photography Seoul, Zuid-Korea; Azu Nwagbogu, oprichter en directeur, African Artists Foundation en LagosPhoto Festival; Lindsay Taylor, curator, University of Salford Art Collection; Hannah Watson, directeur, Trolley Books; en Mike Trow, zelfstandig curator en fotoredacteur en juryvoorzitter. 

Bekendmaking

De winnaars van de wedstrijden Student, Youth, Open en Professional van de Sony World Photography Awards 2021 worden op 15 april bekendgemaakt. Dit gebeurt via de digitale- en videoplatforms van de World Photography Organisation. 

Meer informatie over de winnaars en de genomineerden vind je op www.worldphoto.org