Peter Eleveld uitgeroepen tot winnaar in de categorie Professioneel Stilleven.

Nederlander Peter Eleveld uitgeroepen tot winnaar Professioneel Stilleven in Sony World Photography Awards

Christel de Wolff 517 0
De Sony World Photography Awards zijn bekend gemaakt. Fotograaf Craig Easton wint de hoogste titel, de Nederlander Peter Eleveld uitgeroepen tot winnaar in de categorie Professioneel Stilleven.
De World Photography Organization heeft de finalisten en fotografen bekend gemaakt voor de Professional wedstrijd van de Sony World Photography Awards 2021. Voor de finalisten is de Nederlandse fotograaf Peter Eleveld uitgeroepen tot winnaar in de categorie Stilleven.

Lees over zijn werk in dit artikel

Photographer of the Year 2021

Er zijn meer dan 330.000 afbeeldingen uit 220 landen ingezonden tijdens de vier competities van de 2021 Awards en meer dan 145.000 fotografen namen deel aan de tien categorieën van de Professional competitie, dat is het hoogste aantal inzendingen tot nu toe.

De titel van Photographer of the Year en de bijbehorende prijs van 25.000 dollar is toegekend fotograaf Craig Easton (Verenigd Koninkrijk) voor zijn serie Bank Top. Eveneens bekendgemaakt zijn de tien categoriewinnaars van de Professional-competitie naast de 2e en 3e plaats, evenals de winnaars van de Open-, Studenten- en Jeugdcompetities.

Bank Top is ontstaan uit een samenwerking met schrijver en wetenschapper Abdul Aziz Hafiz en bestudeert de (verkeerde) manier waarop gemeenschappen in Noord-Engeland worden gepresenteerd. De focus ligt op de hechte buurt Bank Top in Blackburn. Het project is onderdeel van Eastons andere werk in de regio, zoals Thatcher’s Children - een onderzoek naar het chronische karakter van armoede voor drie generaties van één familie - en Sixteen- een kijkje in de dromen, ambities en angsten van 16-jarigen uit alle lagen van de bevolking.

Bank Top vloeit voort uit het project Kick Down the Barriers van het Blackburn Museum & Art Gallery dat werd opgezet als reactie op berichten in de media waarin de stad werd voorgesteld als ‘de meeste gesegregeerde van Groot-Brittannië. In een poging dit idee te ontkrachten, nodigde het museum kunstenaars en schrijvers uit om samen te werken met inwoners van verschillende wijken en een degelijk en waarheidsgetrouw beeld van hun gemeenschappen te schetsen.

Een jaar lang werkten Easton en Hafiz nauw samen met lokale inwoners om hun verhalen en ervaringen te onderzoeken via een serie zwart-witportretten en begeleidende teksten. Hierin worden problemen als sociale achterstand, huisvesting, werkloosheid, immigratie en de impact van de vroegere en huidige buitenlandse politiek beklemtoond. Hierdoor wordt context geven over hoe deze gemeenschappen tot stand kwamen en een beter inzicht bieden in hoe ze nu samen groeien.

 

 

Sony World Photography Awards 2021

Er zijn meer dan 330.000 afbeeldingen uit 220 landen ingezonden tijdens de vier competities van de 2021 Awards en meer dan 145.000 fotografen namen deel aan de tien categorieën van de Professional competitie, dat is het hoogste aantal inzendingen tot nu toe.

Winnende fotografen in de professionele competitie zijn geselecteerd door een panel van deskundige juryleden. Ze moesten bijzonder werk bestaand uit vijf tot tien foto's inleveren, variërend van lokale verhalen tot kwesties van mondiaal belang, stille momenten van veerkracht en creatieve genialiteit en speelsheid. De winnaars van dit jaar zijn:

Info: worldphoto.org

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel