Facebook maakt excuses voor gecensureerde Vietnam-foto

Facebook maakt excuses voor gecensureerde Vietnam-foto

Fabienne Keijzer 1706 0
Facebook heeft veel kritiek ontvangen na het censureren van de iconische foto van het ‘Napalmmeisje’ uit de Vietnamoorlog. De historische foto werd door Facebook gecensureerd omdat het teveel naakt zou tonen. Het bedrijf maakt nu excuses.

Kritiek op machtig Facebook 

Het Noorse nieuwsblad Aftenposten plaatste de foto vorige week op Facebook. Al snel daarna ontving de hoofdredacteur van de krant, Egil Hansen, een bericht van Facebook met de vraag of de foto kon worden verwijderd. Natuurlijk ging Hansen daar niet op in, en vervolgens heeft Facebook de foto zelf verwijderd. Deze actie leidde tot veel ophef en Egil Hansen reageerde op zijn beurt met een open brief aan Facebook CEO Mark Zuckerberg. In die brief uitte hij onder andere zijn zorgen over de macht die Facebook heeft. Een foto van zulke grote historische waarde had nooit gecensureerd mogen worden.

Facebook censureert Vietnam-foto

Facebook maakt excuses 

Chaos alom in social medialand. Gelukkig komt Facebook nu eindelijk met excuses. COO Sheryl Sandberg heeft een excuusbrief geschreven naar de premier van Noorwegen waarin ze laat weten dat het nooit had mogen gebeuren dat Facebook deze foto heeft verwijderd. “We zien nu in dat de foto van historisch wereldbelang is”, schrijft Sandberg. “Dit zijn moeilijke besluiten die we niet altijd goed doen.” Facebook screent dagelijks miljoenen post op expliciete beelden die niet welkom zijn op de social mediawebsite.

Napalm girl - Nick Ut

Nick Ut 

De foto, ‘Terror of War’, is in 1972 genomen door Associated Press fotograaf Nick Ut. Voor de foto, waarop een meisje waarvan haar kleren zijn weggebrand door een napalmbom, heeft hij een Pullitzerprijs gewonnen. De foto is een symbool geworden voor de herinnering aan de Vietnamoorlog.

Lees ook: Videobeelden fotomoment Napalmmeisje
 

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne