Facebook neemt Instagram over voor 1 miljard dollar

Jesse Kraal 3040
Bijna dertig keer meer dan Yahoo in 2004 betaalde voor Flickr, ongeveer 37 dollar per gebruiker, een kleine 77 miljoen dollar per medewerker. Hoe je het ook bekijkt, Facebook legt een bizar hoog bedrag neer voor foto-app Instagram. Opvallend is dat de ontwikkeling van de app ook na de overname onafhankelijk blijft.

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg maakte op zijn 'timeline' bekend dat zijn bedrijf de foto-app Instagram overneemt voor een miljard dollar, uitgekeerd in contanten en aandelen. De app, waarmee je foto's die je met je smartphone maakt kunt voorzien van een analoog-sausje, is razendpopulair. Op het moment zijn er ruim dertig miljoen gebruikers en dat aantal zal door de recente komst naar het Android-platform waarschijnlijk flink groeien de komende tijd.

timeline

Ontwikkeling

Zuckerberg lijkt verheugd te zijn met de aankoop. Het is volgens hem de eerste keer dat Facebook een overname doet, waarmee zoveel gebruikers gemoeid zijn. Zo'n overname zal Facebook niet snel of zelfs helemaal nooit meer doen. Verwacht overigens niet direct een volledige integratie van Instagram in Facebook, de ontwikkeling blijft volgens Zuckenberg onafhankelijk van die van Facebook. Zo zal het ook in de toekomst nog steeds mogelijk zijn je Instagram-foto's ook op andere sociale netwerksites te posten.

Goed besteed?

Maar is een app en het kleine bedrijfje erachter nu echt zo veel waard dat het bijna dertig keer meer oplevert dan Flickr, of dat er ruim 37 dollar per gebruiker wordt betaald? Een simpele blik op de reacties op een aantal tech-websites, zoals The Verge, leert dat vooral heel veel mensen het een belachelijk bedrag vinden. Facebook zelf heeft binnenkort echter geld genoeg door een geplande beursgang die waarschijnlijk miljarden aan contanten zal opleverden. De toekomst zal uitwijzen of het kopen van Instagram een wijze beslissing was en of het zich gaat terugbetalen. App-ontwikkelaars kunnen in ieder geval weer dromen over de 'American dream'.

Zuckenberg
Heeft Mark Zuckerberg een goede koop gedaan of zal Instagram een kat in de zak blijken?

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse