Eddy van Wessel wint Zilveren Camera 2012

jesse kraal 2895 0
Na jaren van winnaars in de categorie 'binnenlands nieuws', wint Eddy van Wessel de Zilveren Camera 2012 met een fotoserie over de burgeroorlog in Aleppo, Syrië. De Nationale Portretprijs gaat naar de Belgische fotograaf Stefan Vanfleteren. Robert Knoth en Antoinette de Jong winnen de Canonprijs 2012.

Dé journalistieke fotoprijs van het jaar is gewonnen door fotograaf Eddy van Wessel. Hij maakte een serie over de burgeroorlog in Aleppo, Syrië. Deze stad was en is het middelpunt van de oorlog tussen het Syrische Vrije Leger en het regeringsleger. Van Wessel besloot op eigen initiatief af te reizen naar Syrië en wordt daar door de jury om geroemd. De serie geeft volgens hen goed de verschillende kanten van deze vuile oorlog weer. Eddy van Wessel wint overigens de prijs met de complete serie en niet met een enkel beeld.

Eddy van Wessel
Hoewel alleen deze foto is meegestuurd met het persbericht, is het de gehele serie die is bekroond met de Zilveren Camera 2012. Foto © Eddy van Wessel

Nationale Portretprijs

De Nationale Portretprijs gaat dit jaar naar Stefan Vanfleteren, met een foto van de beroemde architect Rem Koolhaas. Maar Vanfleteren is toch Vlaams? Klopt, volgens de jury is de prijs dan ook niet voor de beste Nederlandse portretfotograaf maar voor de beste portretfoto van een Nederlander. En aan dat criterium voldoet 'onze' Rem Koolhaas. Grappig detail is dat vorig jaar een foto van Koolhaas ook al bij de nominaties zat. De tweede plaats is voor Linelle Deunk, die overigens de eerste prijs pakt bij de Zilveren Camera in de categorie 'portretten enkel'.

Stefan Vanfleteren
De Belische fotograaf Stefan Vanfleteren wint de Nationale Portretprijs met deze plaat van architect Rem Koolhaas. Foto © Stefan Vanfletern

Canonprijs 2012

De Canonprijs voor vernieuwende fotojournalistiek gaat dit jaar naar Robert Knoth en Antoinette de Jong met hun serie 'Poppy, Trails of Afghan Heroin'. Twintig jaar lang hebben zij zich verdiept in de Afghaanse heroïnehandel en de foto's, teksten, video en documenten verzameld in een boek. Naast dat boek maakten ze ook een tentoonstelling met een video-installatie.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse