Jury: 'Het werk van Van Wessels is van ongekend niveau'

Uitreiking van de Canon Zilveren Camera 2019

Marjon van den Ende 371 0
Hij legde in maart 2019 vast hoe IS-aanhangers en gewonde strijders vertrokken uit één van de laatste terroristen bolwerken in Baghuz, op de grens van Irak en Syrië. Een gevolg van een hevige strijd die woedde tussen de Buitenlandse Coalitie samen met de (vooral Koerdische) Syrische defence forces en ISIS-strijders.

De meest prestigieuze prijs voor Nederlandse fotografen

Stichting De Zilveren Camera heeft Eddy van Wessels' werk bekroond met een prijs voor de fotojournalistiek voor zijn fotoserie die hij maakte in Syrië.

Fotografie: Eddy van Wessel Bron: Stichting Zilveren Camera

In de bekroond reportage legt van Wessel vast hoe in grillige omstandigheden terroristische krijgsmannen worden ondergebracht in o.a. het Syrische Al-Hol kamp. Door het fotograferen van de in de kwestie gemoeide kinderen - die grotendeels van buitenlandse (ook Europese) komaf zijn - neemt hij de kijker mee in een surrealistische gebeurtenis. Dit wakkerde in Nederland opnieuw de discussie aan over het al dan niet repatriëren van deze minderjarigen Een aangelegenheid die maandenlang het Nederlandse nieuws bepaalde.

De invloed van fotografie op de sociale discussie

De beelden vertellen een verhaal over de Islamitische Staat en werden gepubliceerd in een periode waar de aandacht voor de uitslaande spanningen in het Midden-Oosten enigszins was verslapt. Het werk van Van Wessel had overduidelijke invloed op het maatschappelijke debat in de Nederlandse samenleving over het terughalen van Nederlandse IS-kinderen.

Fotografie: Eddy van Wessel Bron: Stichting Zilveren Camera

Ongekende prestatie

Het is de derde keer voor Van Wessel dat hij deze prijs wint en dat is een ongekende prestatie. Ook in 2012 en 2015 sleepte hij een Zilveren Camera in de wacht. Daarmee evenaart hij Ben van Meerendonck, die –  tot voor kort als enige - drie keer de onderscheiding mocht ontvangen.