Controversieel naaktfotograaf Ren Hang (29) overleden

Controversieel naaktfotograaf Ren Hang (29) overleden

Jasper van Bladel 1895 0
Fotograaf Ren Hang is overleden. De nog jonge kunstenaar maakte furore met zijn controversiële naaktfotografie. Hang was 29 jaar oud.

De Chinese fotograaf Ren Hang is overleden op 29-jarige leeftijd. Officieel is nog niets bekend over de doodsoorzaak, maar Hang had al enige tijd last van depressieve gevoelens. Daarover schreef hij regelmatig op zijn website.

Naakt

Naakte jongvolwassenen, veelal Chinees en allemaal even mooi en onbeschaamd, spelen de hoofdrol in het werk van Ren Hang. Zwanen, pauwen, vissen, slangen, maar ook kersen, appels, of bloemen, planten en bomen worden ingezet als even absurde als poëtische accessoires. De mannelijke modellen komen vooral uit zijn directe vriendenkring; de vrouwelijke modellen meldden zich via de website van de fotograaf . De meisjes voldoen aan zijn schoonheidscriteria: een lelieblanke huid, veelal zwart haar, met rood gestifte lippen en gelakte nagels. Ze poseren gewillig in uitgebalanceerde poses, of innig met elkaar verstrengeld tot uitgekiende lichamelijke composities. Hoewel geheel geënsceneerd en vaak uitdagend expliciet in het tonen van genitaliën, is het werk van Ren Hang niet zozeer pornografisch te noemen. Het menselijk lichaam neemt in zijn werk sculpturale vormen aan en lijkt vooral de taboes die op het lichaam en de seksen rusten te willen doorbreken.

Untitled, 2016 © Ren Hang / courtesy Stieglitz19

Nonchalant

Hoewel de composities van Ren Hangs beelden weloverwogen zijn, is zijn fotografie zelf heel nonchalant van aard. Hij fotografeert met goedkope digitale camera’s en gebruikt vaak een weinig subtiele flits – een stijl waar hij sinds 2008, toen hij als autodidact begon met fotograferen, aan vasthoudt. Het geeft zijn werk een glans van spontaniteit en benadrukt het gevoel van onbezonnenheid. Ook de afgelegen plekken waar hij fotografeert, doen vermoeden dat zijn beelden op intuïtieve wijze ontstaan. Op het dak van een gebouw, bij of in meren, vijvers en bossen in de natuur, maar ook in vrij onpersoonlijke bad- en slaapkamers, die door de afwisseling ervan doen vermoeden dat de vele hotelkamers waar Ren Hang verbleef, worden ingezet als decor.

Foam

Nog tot 12 maart 2017 is een tentoonstelling van zijn werk te zien in Foam.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper