CIPA-cijfers tonen afnemende krimp cameramarkt

CIPA-cijfers tonen afnemende krimp cameramarkt

PieterMolenaar 834 0
Uit de laatste cijfers van CIPA is af te leiden dat de krimp van de cameramarkt aan het afnemen is. Hoewel er minder cameras verkocht worden dan vorig jaar, is de daling minder dramatisch dan een jaar eerder. Van een duidelijk herstel is echter nog geen sprake.

Met de opkomst van smartphones en het continu verbeteren van de cameramodules daarin, kwam de verkoop van cameras - en dan met name de markt voor compactcameras -  sinds 2009 in een vrije val terecht waar geen einde aan leek te komen. Volgens de laatste verkoopcijfers van de Japanse CIPA-organisatie gloort er echter licht aan het einde van de tunnel.

Afnemende krimp

De laatste cijfers van CIPA, waar de belangrijkste camerafabrikanten bij zijn aangesloten, hebben betrekking op de maand september. In een tweetal grafieken vergelijkt de organisatie de verkoopcijfers van dit jaar tot en met september met dezelfde periode van 2014 en 2013.

Uit de cijfers en de grafieken blijkt dat er dit jaar weliswaar minder cameras verkocht zijn dan vorig jaar, maar dat de daling minder sterk is dan het jaar ervoor. Vooral als gekeken wordt naar de grafiek van cameras met verwisselbaar objectief blijkt dat in april dit jaar de verkoop die van dezelfde maand vorig jaar benaderde, terwijl in juni en juli dit jaar zelfs meer exemplaren geleverd werden. In augustus zakte de verkoop weer wat in en in september werd dit enigszins goedgemaakt.

Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de grafieken betrekking hebben op hoeveel cameras verscheept werden naar de afzetmarkten en niet hoeveel er ook echt verkocht werden. Vooral de aanloop naar de kerstperiode is een belangrijke verkoopperiode en die zal dan ook bepalend zijn voor de gehele trend over 2015.