Wat zijn de trends in fotografieaccessoires?

Trends in fotografieaccessoires

Eefke Burg 644 0
Vandaag de dag zijn er zoveel verschillende fotografieaccessoires dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Maar wat zijn de zaken die scoren bij veel verschillende fotografen? Tijdens de Fotofair spraken wij Thomas Kersten van Degreef & Partner, Marketing Manager. Als geen ander ziet hij welke items goed scoren en welke juist wat minder vaak verkocht worden. We zijn dan ook erg benieuwd naar de fotografieaccessoires die op dit moment een trend zijn.

Fotografieaccessories: sterker én lichter

Fotografieaccessoires moeten tegenwoordig op het eerste oog tegenstrijdige kenmerken met elkaar combineren. Thomas Kersten geeft aan dat het vandaag de dag steeds belangrijker wordt dat statieven sterker en steviger zijn, maar dat mensen het óók belangrijk vinden dat een statief licht is en dat je deze makkelijk mee kan nemen. Deze kenmerken zijn van toepassing op Leofoto, het statievenmerk van Defreef & Partner. 'Dit merk bestaat al tien jaar,' aldus Thomas. 'Wat het zo uniek maakt is dat het tienlaags carbon is, waar andere merken vaak zeslaags en achtlaags carbon hanteren. Bij carbon is het zo dat uit hoe meer lagen het bestaat, hoe sterker het is en daarnaast hoe stabieler het is.'

Er zijn verschillende series: de ranger serie en de hiker serie. 'De ranger serie is compact, voor Fujifilm systeemcamera's bijvoorbeeld en de hiker serie is juist weer voor grotere camera's. Naast de tien lagen carbon, heb je ook tien jaar garantie.' Ondanks dat het zoveel lagen carbon heeft, zijn de statieven erg licht, wat ik ook meteen kan uittesten als hij me er één aanreikt. Het statief blijkt bijna niets te wegen.

Vormgeving steeds belangrijker bij fotografieaccessoires

Een andere trend die Thomas waarneemt bij fotografieaccessoires is dat de vormgeving van fotografietassen steeds meer aandacht krijgt. 'Bij Lowepro bijvoorbeeld heb je een aantal nieuwe modellen, waaronder  de Freeline backpack. Dit is een tas die er heel stijlvol uitziet, die goed is voor je laptop en je iPad, maar daarnaast kunnen er ook bijna alle camera's in.' Tassen worden tegenwoordig ook vaak modulair opgezet, wat inhoudt dat bijvoorbeeld het cameravak er in zijn geheel uit te halen is. Hierdoor kan de tas ook als normale tas gebruikt worden. ' Fijn is ook dat de tas aan de voorkant niet open is te maken, om te voorkomen dat dieven er iets uitpakken.' De opening van de tas zit dan ook aan de zijkant.

Welke fotografieaccessoires doen het goed op beurzen?

Wat scoort er nu goed tijdens de dag zelf? 'Op de beurzen doen de Carry Speed riemen altijd heel goed. Op één of andere manier is er op bijvoorbeeld de Fotofair er altijd publiek voor de riemen. De Carry Speed FS-Slim MK III bijvoorbeeld zorgt ervoor dat je de camera veel makkelijker kunt dragen. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een heel groot objectief en die bungelt dan een beetje aan je. De Carry Speed riemen hebben een extra riempje zodat de camera horizontaal komt te hangen. Veel mensen klagen over nekklachten, daarom zit er ook zo'n speciaal schouderdraagstuk op om de nekklachten te voorkomen.' Na een hele dag rondlopen op de Fotofair, begrijp ik heel goed waarom de riemen zo goed scoren.

Heb je zelf ook fotografieaccessoires die jij onmisbaar vindt en graag met ons wil delen? Laat het ons weten in de comments!

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke