Cheap Sleepers: goedkope Amerikaanse motelkamers

Redactie 2042 2
Een bed in het midden van de kamer met aan beide kanten een tafeltje en boven het bed een schilderij. De gelijkheid spat van de Amerikaanse motelkamers af. Dani

Amerika, het land van Coca-Cola, Halloween, dikke mensen, Las Vegas en Starbucks, een land waarin grote eenvormigheid heerst. Dat je overal dezelfde dingen tegenkomt is dan ook geen verrassing meer.

Daniël Heikens (31) wilde deze Amerikaanse uniformiteit vastleggen en offerde er een luxe slaapplek voor op. Hij verbleef drie weken lang elke nacht in een 'cheap sleeper', een goedkoop motelletje ergens langs de weg, om zo de gelijksoortige slaapplaatsen vast te leggen.

Uniformiteit

Terwijl de meeste road-trippers naar een motel gaan om uit te rusten en vervolgens weer verder  gaan met hun reis, doet Daniël juist het omgekeerde. Als hij een motelkamer binnenloopt, begint het voor hem pas. Met zijn Rolleiflex legt hij alle overnachtingsplaatsen vast waar hij verblijft.

'De goedkope motelkamers staan voor mij symbool voor de uniformiteit van Amerika. In dit land  gaat het niet zo zeer om authentiek zijn, maar om zo eenvoudig mogelijk zo veel mogelijk geld te verdienen. Alles bestaat uit ketens en zo ook de motels. De inrichtingen van de kamers zijn precies hetzelfde', zo legt Daniël zijn concept uit.


Symmetrie

Een van de dingen waardoor de gelijkheid van de motelkamers nog duidelijker wordt, is de symmetrische indeling. In het midden staat altijd het bed, met aan beide kanten een tafeltje. Tegenover het bed staat een grote televisie en op een van de tafeltjes ligt een bijbel.

Daniël wil in zijn serie de symmetrie van de kamers extra benadrukken. 'Een gedachtenkronkel van mij is dat de gelijksoortige kamers zo zijn ingericht omdat gootgeldverdieners in Amerika (en in de hele wereld) nog steeds mannen zijn. Deze mannen beheren de ketens en dus ook de motels.' Dit verklaart volgens Daniël dan ook de strakke indeling: 'Mannen zijn nu eenmaal veel symmetrischer ingesteld dan vrouwen.' De fotograaf legt de kamers dan ook elke keer op dezelfde manier vast: recht voor het bed.


Foto's © Daniël Heikens

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Maartenn

Ik vind het saai pretentieus werk. Ook jammer dat hij voor een rollei heeft gekozen, nu zie je iedere keer die lampen die er net niet op staan. Zal vast wel een 'keuze' zijn geweest maar hij gaat er bij mij niet in. Dat een deel dan ook duidelijk geflitst word en een ander deel niet begrijp ik niet. Als je zegt te kiezen voor zo'n strakke vorm.. Ik hoop dat dit zo'n "Ik ga toch op vakantie dus ik verzin maar iets om te fotograferen" werk is. Anders is het erg zonde van de tijd en het geld wat hier in is gaan zitten..

afbeelding van Maartenn

Daarbij vind ik het Uniformiteit verhaal erg tegenstrijdig. Als je het mij vraagt, en als ik dit zie vind ik de kamers en de interiors juist erg authentiek. Het is allemaal het zelfde idee ja, het blijven motelkamers. Als je echte uniformiteit wilt terugzien in hotelkamers kun je dit beter in Nederland fotograferen.