Het Suriname van Thijs Heslenfeld

Boekrecensie: 'AU! Er tikt een tijdbom in het Surinaamse oerwoud'

Charlotte Lipic 6387
Het fotoboek 'AU! Er tikt een tijdbom in het Surinaamse oerwoud', van Thijs Heslenfeld, beschrijft zijn reis langs de dorpen van Suriname. De enorme hoeveelheid aan foto's in combinatie met de teksten maakt het boek een gedetailleerd en compleet reisverslag.
Thijs Heslenfeld

Van vakantiekiekjes kan je totaal niet spreken. De foto's van Heslenfeld zijn bewonderenswaardig. In elke foto komt naar voren hoe hij gebruik heeft gemaakt van situaties en de omgeving. Hij lijkt weinig in scene te hebben gezet. Over de plaatsing van foto's in het boek lijkt hij goed nagedacht te hebben.

Combinatie's

Achter de combinatie van twee beelden lijkt vaak een gedachtegang te zitten. Veelvoorkomend is bijvoorbeeld de combinatie van een jong persoon op de linkerbladzijde tegenover een ouder mens aan de rechterkant. Hij zet hiermee sterke tegenstellingen neer, wat een meerwaarde is voor de foto's op zichzelf.


´Dwight 'Dwighty' Ceder uit Loka Loka

Tweede natuur

Heslenfeld weet zich goed raad met compositie en lichtinval en lijkt een tweede natuur te hebben voor het uitkiezen van perfecte momenten. Zo is de foto van een man die in de stortregen uitgeput naar de droge plek waar Heslenfeld staat heel indrukwekkend.

De tekst, geschreven door Heslenfeld zelf, is verspreid door het boek geplaatst. Soms worden zinnen of zelfs woorden afgebroken om ergens verderop in het boek weer verder te gaan. Dit zorgt soms voor een 'cliffhanger' wat het geschreven verhaal spannend maakt.


'Indianenmeisje in Apoera'

Diepgang

De teksten zijn erg subjectief en simpel geschreven. Dit maakt het fijn om te lezen, het is alsof hij het je zelf, onder het genot van een kopje koffie, vertelt. Heslenfeld is niet bang om de problemen, zoals de vergiftiging van de rivier door goudzoekers, en negatieve aspecten te benoemen. Dit zorgt dat het geen lyrisch en zoetsappig verhaal wordt maar dat het een boek met diepgang is geworden.

De bijschriften van de foto's zijn achteraan het boek geplaatst. Dit kan bij de eerste keer doorkijken van het boek storend zijn, omdat je uitleg bij sommige foto's duidelijk mist. Achteraf kun je nog wel terugbladeren, maar constant heen en weer gaan door het boek kan irritant zijn. Sommige foto's krijgen meerwaarde met een korte uitleg. Als Heslenfeld bij deze foto's op de zelfde pagina het bijschrift had geplaatst was het beeldverhaal misschien sterker over gekomen.


'In de vrieskisten in Apoera tref ik talloze bewoners van het oerwoud in bevroren toestand aan.'

Actueel

Het boek geeft de verschillende kanten van de Surinaamse levenswijze en cultuur neer. Hij geeft je inzicht in actuele onderwerpen en problemen die daar momenteel spelen. Heslenfeld heeft er een leerzaam maar vooral heel vermakelijk boek van weten te maken, met foto's die een streling zijn voor elk artistiek fotografenoog.

Het boek met hardcover is 168 pagina's dik, is uitgegeven door KIT Publishers en kost 34,50 euro.

Foto´s © van Thijs Heslenfeld