ANP en Hollandse Hoogte lanceren Eerlijkefoto.nl

sanne 3293 3
Fotomisbruik op internet, het is illegaal maar gebeurt vaker dan je denkt. ANP en Hollandse Hoogte gaan de strijd aan met deze vorm van misbruik. Ze lanceren de website eerlijkefoto.nl, waar je als particulier of blogger voor een klein bedrag foto's kunt kopen.

Internet en beeld gaan hand in hand. De foto's die je voorbij ziet komen lijken gratis en zijn gemakkelijk te downloaden. Toch zit er vaak een professionele fotograaf achter de foto die uit eigen naam opereert, of in dienst van bedrijven als ANP en Hollandse Hoogte. Wellicht heb jij ook wel eens een door jou gemaakte foto op internet voorbij zien komen zonder dat je daar toestemming voor gaf, laat staan een vergoeding voor kreeg.

Eerlijkefoto.nl

ANP en Hollandse Hoogte willen afrekenen met illegaal gebruik van beeld uit hun databank. Veel te vaak zien ze foto's terug op websites en blogs zonder dat daarvoor betaald is. Om tegenwicht te bieden aan deze trend lanceren ze binnenkort een nieuwe website: eerlijkefoto.nl.

Zoals de naam al doet vermoeden, kun je op deze site op legale wijze aan beeldmateriaal komen. Dat kon natuurlijk al veel langer bij beide bureaus, maar eerlijkefoto.nl is gericht op particulieren en kleine bloggers die geen abonnement bij ANP of Hollandse Hoogte hebben. 'Wij krijgen vaak de klacht van particulieren dat ze geen foto bij ons kunnen kopen', legt Johan Groeneveld van ANP uit, 'daar moet www.eerlijkefoto.nl een oplossing voor bieden.'

eerlijke foto

Screenshot Eerlijkefoto.nl

iTunes, alleen dan voor foto's

Het idee achter het initiatief is dat de bedrijven niet alleen maar een negatieve boodschap willen uitdragen, maar particulieren ook tegemoet willen komen, vervolgt Johan. 'We gaan niet alleen maar roepen “gij zult niet downloaden”, want dan wordt het nog interessanter om het juist wel te doen. We wilden juist iets bedenken waarmee je het klimaat op een goede manier beïnvloedt. Je wilt dat mensen zich bewust worden dat ze voor een foto moeten betalen. Een beetje zoals iTunes, alleen dan voor beeld', verklaart hij.

eerlijkefoto

Screenshot Eerlijkefoto.nl

Genadeloos hard

Eerlijkefoto.nl bevat beeld uit de databases van ANP en Hollandse Hoogte, zorgvuldig gefilterd om problemen met portretrecht te voorkomen. 'De foto's zijn bedoeld voor kleine bloggers en particulieren die iets op hun website willen plaatsen. De foto’s van Eerlijkefoto.nl mogen op geen enkele manier commercieel worden toegepast en zijn alleen beschikbaar in lage resoluties. De fotobureaus betalen de fotografen wel altijd voor het maken van de foto’s - achteraf door een percentage over verkopen af te dragen of vooraf door tegen een bepaald tarief opdrachten te verstrekken. De licenties voor het gebruik van de foto’s zijn dus geregeld, vandaar dat de site Eerlijke Foto heet.'

Als dit legale alternatief gelanceerd is, zal ANP onrechtmatig gebruik harder gaan aanpakken. 'We maken nu mogelijk om op een fatsoenlijke manier aan beeld te komen, dus dan heb je dat ook maar te doen', stelt Johan. Doe je dat niet, dan krijg je te maken met een harde aanpak, belooft hij. 'Met geavanceerde software zullen we fotomisbruik opsporen. Dan sturen we eerst een factuur en als daar niet op gereageerd wordt, kiezen we een juridische weg.'

Gelukkig hoeft het zover niet te komen. Voor een paar euro heb je de foto die je nodig hebt, houd je je netjes aan de wet en zorg je ervoor dat collega-fotografen betaald krijgen voor het werk dat ze verrichten.

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne

afbeelding van Geert.H

Harrr, Hoist the sail me matey's!

afbeelding van Anonymous

Hahaha!!!!

afbeelding van vicberger

Succes om er een foto aan €1,00 te vinden. Ik vind er alleen van €3,50. Nog goedkoop, maar ik vind dat je dan niet zo opzichtig reclame moet maken met 'vanaf €1,00'.