'Functie Elders' door ANP-fotograaf Bart Maat wint Zilveren Camera

Christel de Wolff 1135 0
De beruchte foto die ANP-fotograaf Bart Maat op op 25 maart 2021 maakte, heeft veel stof doen opwaaien in politiek Nederland. Krap een jaar later wordt de fotograaf, die de foto eigenlijk per ongeluk maakte, bekroond met de Zilveren Camera.

De meestbesproken politieke nieuwsfoto werd eerder al uitgeroepen tot nieuwsfoto van het jaar en als belangrijkste politieke moment van het jaar, maar nu mag maker Bart Maat ook de Zilveren Camera bijschrijven op zijn resumé. 

ANP-fotograaf Bart Maat legde Kajsa Ollongren vast terwijl zij wegspoedde van het Binnenhof na het ontvangen van een positieve coronatest. In de foto is de haast en paniek te zien waarmee ze wegsnelde, haar werk stevig onder de arm geklemd. De fotograaf dacht eerst het moment gemist te hebben, maar maakte toch een foto. Zijn camera bleek moeite te hebben met het herkennen van het gezicht van Ollongren en focuste daar dus net naast. 

Lees hier wat de fotograaf zelf zegt over dit beslissende moment

Normaalgesproken zou dit een mislukte foto tot het gevolg hebben gehad, maar juist deze toevalligheid zorgde voor een groot schandaal. In de documenten, die bij de beoogde focus misschien niet eens leesbaar geweest zouden zijn, stond namelijk de beroemde opmerking 'Functie Elders', gericht op CDA-Kamerlid pieter Omtzigt. Deze woorden hielden al snel heel Nederland bezig en vertraagden het formatieproces. 

De nieuwsfoto begon een eigen leven te leiden en maakte indruk met de manier waarop het zowel de politiek als de 'gewone' burger bezighield. Het werd een voorbeeld van hoe nieuwsfotografie niet alleen het vastleggen van het nieuws is, maar in sommige gevallen ook het nieuws kan maken of aanpassen. 

Meer informatie en andere winnaars in de Zilveren Camera: www.zilverencamera.nl

 

Foto ter illustrsatie via Unsplash

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel