AMERICA IN BLACK & WHITE : tentoonstelling en boek

AMERICA IN BLACK & WHITE : tentoonstelling en boek

Jasper van Bladel 832 0
John G. Zimmerman (1927 - 2002) is een waar icoon van de Amerikaanse fotografie. Zijn omvangrijke oeuvre geeft een uniek beeld van het Amerikaanse leven in de tweede helft van de twintigste eeuw. Zijn werk wordt nu voor het eerst in Europa tentoongesteld.

Decennialang prijkten zijn foto's op covers van tijdschriften als Time, Life, Sports Illustrated en Paris Match. Zimmermans omvangrijke oeuvre bestrijkt de meest uiteenlopende domeinen, gaande van sport en mode over architectuur en muziek tot de politieke wereld en Black America van de jaren 1950. Hij fotografeerde zowel de Beatles als de desastreuze brand in een General Motors fabriek.

Beeldtaal

Zimmerman kon en deed het allemaal en verlegde steeds de grenzen van het fotografische medium. In zijn eindeloze zoektocht naar een nieuwe beeldtaal en de essentie van beweging, ontwierp hij zelf wat hij nodig had om het ogenschijnlijk onmogelijke mogelijk te maken.

John G. Zimmerman was een verfijnd chroniqueur, die alle lagen van de maatschappij wilde afbeelden, maar die bovenal wilde zien.

Expositie

Van 21 oktober tot 8 januari 2017 is het werk van John G. Zimmerman voor de allereerste keer in Europa te zien. De bijbehorende publicatie onthult zijn prachtige, vroege werk. Ze presenteert een selectie van zwart-wit foto's, genomen tussen 1950 en 1978, die het visuele vernuft van Zimmerman aantonen. 

Zimmermans werk wordt geëxposeerd in een historisch pand dat al jarenlang gesloten is voor het publiek, het Abtenhuis in Geraardsbergen. Dit gebouw, dat onderdeel is van de Sint-Adriaansabdij en jaren geleden het stedelijk museum herbergde, biedt een majestueuze setting voor de foto’s. 

Boek

Het boek AMERICA IN BLACK & WHITE  is een uitgave van Uitgeverij Hannibal.  

  • 27 x 29 cm
  • 180 bladzijden
  • Hardcover met stofomslag
  • Engelstalige editie
  • ISBN 978 94 9208 176 6

Prijs: € 39,50 inclusief verzendkosten

Meer info: Uitgeverij Hannibal

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper