Adobe stopt met Photoshop Touch, geeft sneak peek van toekomst

Julian 2214 1
Adobe maakt bekend te stoppen met Photoshop Touch. De flink uitgeklede Photoshop-versie voor tablets en smartphones verdwijnt op 28 mei uit de app-winkels van Apple en Google. Adobe blijft wel software ontwikkelen voor mobiele apparaten en geeft alvast een blik op de toekomst.

Eind 2011 werd Adobe Photoshop Touch uitgebracht voor Android-tablets. In 2012 volgde een versie voor de Apple iPad en een jaar later verschenen er varianten voor smartphones. Hoewel de app de Photoshop-naam draagt, verschilt de applicatie flink van de desktop-versie van het pakket.

Adobe heeft nu besloten om te stoppen met Photoshop Touch. In een blog vertelt de softwarefabrikant dat de app op 28 mei uit de app-winkels van Apple en Google wordt verwijderd. Op moment van schrijven zijn de apps daar nog te koop. Wie Adobe Photoshop Touch op zijn smartphone of tablet heeft staan, kan de app blijven gebruiken. Na 28 mei 2015 is de app echter niet meer te downloaden en er verschijnen ook geen updates meer.

Photoshop Touch

Nieuwe apps

Naast Photoshop Touch heeft Adobe diverse andere mobiele apps. Zo verschenen onder andere Photoshop Mix (iOS) en Lightroom Mobile (Android en iOS). De nieuwe mobiele apps van Adobe zijn vooral gericht op samenwerken met de desktop-software en alleen te gebruiken voor leden van de Adobe Creative Cloud.

Project Rigel

Dat Adobe stopt met Photoshop Touch, wil niet zeggen dat de softwaremaker stopt met het ontwikkelen van apps voor mobiele apparaten. Adobe zegt niet stil te zetten en meer 'workflows' naar smartphones en tablets te willen werken.

In onderstaande 'sneak peek'-filmpje krijg je te zien wat dit in de toekomst op moet leveren. Adobe demonstreert hoe 50-megapixelbestanden gemaakt met de Canon EOS 5DS bewerkt worden op een tablet. De nieuwe app voor het retoucheren van foto's gaat momenteel door 'Project Rigel' door het leven en moet eind 2015 op de markt komen.

afbeelding van Peter Janssens

Hoe zit dat dan met de Windows app? Komt er voor alle Creative Cloud abonnees een toevoeging voor tablet gebruikers?