DIGIFOTO Pro 1.2012 - Nu in de kiosk

DIGIFOTO Pro 1.2012 - Nu in de kiosk

Julian Huijbregts 13978
Van de Canon 5D Mark III en de Fujifilm X-Pro1 tot Anton Corbijn en de ruimtefoto's van André Kuipers: DIGIFOTO Pro 1.2012 staat bomvol met reviews van de nieuwste apparatuur en met inspirerende interviews en achtergrondverhalen.

Het waren drukke tijden de afgelopen maanden op de redactie. Camera na camera werd uitgebreid aan de tand gevoeld. Het resultaat van onze inspanningen lees je in deze editie, waarin we de reviews van alle recent geïntroduceerde topmodellen klaar voor je hebben staan.

Bomvol camera-reviews

We zetten de Canon 5D Mark III tegenover de Nikon D800, legden de Sigma SD1 Merill op de pijnbank en gingen de schermer in met de Nikon D4. Naast deze spiegelreflexen uit het hoge segment gingen we ook aan de slag met de nieuwe high-end compacte systeemcamera's.Zowel de Fujifilm X-Pro1, Olympus OM-D als Sony NEX-7 hebben we aan een uitgebreide test onderworpen. We kunnen alvast verklappen dat de compacte systeemcamera's nu echt volwassen zijn geworden met dergelijke modellen.

5D Mark III vs D800

Anton Corbijn: Inside Out

Heb je al een van de nieuwste camera's, of lees je gewoon liever over fotografie? Dan mag deze editie ook niet op je koffietafel ontbreken. Niet in de minste plaats om het interview met Klaartje Quirijns, de maker van de documentaire Anton Corbijn: Inside Out, die nu in de bioscoop te zien is. Als geen ander weet zij over deze Nederlandse topfotograaf te vertellen.

Corbijn

André Kuipers: Fotograferen vanuit het ISS

Ook zochten we álles uit over André Kuipers, die momenteel in het ruimtestation ISS verblijft. In zijn schaarse vrije tijd pakt hij graag een van de Nikon-camera's erbij om foto's te maken van onze aarde, het noorderlicht en de sterrenhemel.

Andre Kuipers

Filmen met je dslr

Wil je eens wat anders dan fotograferen? Ga dan aan de slag met de filmfunctie van je camera! We bespreken in deze editie het project De Nieuwe Wildernis, een film van Nederlandse bodem over de Oostvaardersplassen. Natuurfotograaf Ruben Smit is één van de makers van de natuurfilm, waarin veelvuldig gebruikgemaakt wordt van spiegelreflexcamera's met filmfunctie. Daarnaast voelen we diverse statieven, rigs en accessoires aan de tand die van pas komen bij het filmen met je dslr.

Meer fotografie, reviews en objectieven

Verder staat deze editie vol met fotografie. We spreken met talent Rachel Schraven, die in de modewereld probeert door te dringen. Ook de reisfoto's uit Cuba van Danielle van Eerden komen aan bod en we vertellen over pinholefotografie.
Daarnaast lees je in DIGIFOTO Pro 1.2012 onze review van Lightroom 4, de Wacom Intuos5 en laten we je weten wat de Nieuwe iPad voor fotografen betekent.

Ook hebben we diverse objectieven aan een test onderworpen. Je vindt in deze editie reviews van de Carl Zeiss 24mm f/1.8 voor Sony NEX-camera's, de Tokina 17-35mm f/4, Nikon 85mm f/1.8G en de 14-42mm X pancake-zoom.

Papier in de kiosk, digitaal via Zinio

Vanaf nu vind je DIGIFOTO Pro 1.2012 in de kiosk. Je kunt ook een digitaal exemplaar voor je iPad, Android-tablet, pc of mac scoren via Zinio.

DIGIFOTO Pro 1.2012

afbeelding van Zaazi

Zijn we een modelbouw blad geworden? De meest fantasieloze cover ever.
Toonbeeld van oprukkend technisch vernuft, maar zieltogende fotokunst.

afbeelding van roelj

Gisteren had ik 'm in de bus, het eerst nummer van m'n gewonnen jaarabonnement! Nogmaals dank. Ik wacht nog even to morgen, lange autorit, kijk nu al uit naar André Kuipers en Klaartje Quirijns.

afbeelding van els van de walderveen

Wat een drukke cover,veel te veel

afbeelding van Anoniem

Ik heb hem gisteren voor het eerst in de bus gekregen als lid zijnde waarvoor shapoo Julian.
Maar ik kan je bij deze ook vermelden dat ik het lidmaatschap ook gelijk beëindig wat een berg reclame zeg daar betaal ik toch niet voor.
Nee hoor voor mij geen fotoblad meer, maar dan ook geen enkel.

afbeelding van Ton Janssen

Jammer dat er zoveel aandacht wordt besteed aan camera besprekingen,accesoires,advertenties,etc. en zo weinig aan inhoudelijke fotografie.
Op deze manier lijkt mij het blad geen lang leven beschoren.

afbeelding van els van de walderveen

@ Ton Janssen,er zijn zeker betere fotobladen.kijk maar eens bij de betere verkooppunten.sinds er van hoofdredacteur is gewisseld is er te veel reclame. jammer ook ik koop het blad niet meer

afbeelding van Julian

Zonder advertenties kunnen we helaas niet bestaan. Sinds mijn aanstelling als hoofdredacteur is er niets veranderd aan het advertentionele beleid, wellicht kun je je reactie toelichten?

In de onafhankelijke fotobladentest wordt nauwkeurig de percentages reclame ten opzichte van redactionele pagina's onderzocht en beschreven.

afbeelding van erikvanrosmalen

Advertenties zijn ook niet zo'n probleem, dat hoort erbij. Maar ik begrijp misschien wel waar het vandaan komt. Zeker de net verschenen editie staat namelijk bol van de reviews van camera's en objectieven, met nog maar nauwelijks inspiratie, portfolio's, trends en zaken die wel fotografie- maar niet apparatuurgericht zijn. Voor mijn gevoel gaat DFPro wel meer de materiaalkant op wat dat betreft. Daarnaast zou ik in de apparatuurreviews ook wel een wat kritischer inslag willen zien, bijvoorbeeld op het gebied van prijs. Kijk naar de 5DmkIII, waar Canon echt het belachelijke induikt met de prijsstelling. Daar gaat DFPro nauwelijks op in.

afbeelding van Julian

In deze editie staat meer apparatuur dan gebruikelijk. Simpelweg omdat het camera's zijn waar we niet omheen kunnen (uit ons jaarlijks lezersonderzoek blijkt dat camera- en objectievenreviews erg populair zijn) en we natuurlijk zo snel mogelijk de reviews willen brengen.

In de volgende editie zal de verhouding weer anders liggen, gezien we de meeste nieuwe camera's nu wel gehad hebben.

Prijs blijft een lastig punt om te 'beoordelen'. Het is erg relatief en persoonlijk. We hebben in het nieuwe beoordelingssysteem hiervoor de 'prijs/kwaliteit'-waardering in opgenomen. Hierin zie je dat de 5D Mark III een stukje minder hoog scoort dan bijvoorbeeld de Nikon D800. Veel Canon-(pro)fotografen die de 5D Mark III om de prijs laten liggen zijn we echter nog niet tegengekomen.

Bovendien is prijs iets wat je als lezer zelf prima kunt beoordelen. Desalniettemin, tips voor verbetering zijn altijd welkom!

afbeelding van erikvanrosmalen

Helder Julian!

Ik gaf het ook vooral aan om de eerdere reactie te duiden, aangezien sommigen de reviews misschien ook onder 'reclame' scharen. Ik snap ook wel dat er nu veel nieuwswaardige camera's uitkomen. Ik hoop alleen dat het op de lange duur niet ten koste gaat van inspiratie en portfolio's. Niet dat DFPro meteen GUP moet worden, maar toch. Voor mij zijn masterclasses, portfolio's en interviews meer waard dan reviews. Maar da's persoonlijk!

En inderdaad, prijs is ook persoonlijk. Maar als je de prijsstelling vergelijkt met eerdere 5D's en het soortgelijke segment bij andere merken, wijkt het wel wat naar boven af. Ik laat 'm in ieder geval liggen, de mkIII...!

afbeelding van Lester Kamstra

Speciaal even naar het station gegaan! Erg genoten van de reviews van al die toffe producten! Moeite waard. Nieuwe beoordeling systeem is veel beter!

afbeelding van Martin le Bruin

Deze week de nieuwe DFP binnen gekregen. Staat er net de lens in één van de advertenties die ik zocht. Gelijk maar besteld.
Tamron SP 24-70 f2.8 Di VC USD. Vandaag (12/5) binnen. Ben heel benieuwd hoe goed die lens is.
Dankzij een gewonnen jaarabonnement.

afbeelding van Anonymous

Vind er ook te veel advertenties en apparatuur in staan. Voor een blad over fotografie koop ik daarom voortaan SHUTR fotomagazine. Prachtige portfolio's en tenminste ruimte voor foto's - datgene wat we willen zien toch?

afbeelding van Anonymous

Hm, SHUTR blijkt de nieuwe naam van RAW te zijn. Gaan ze nu na elke editie de naam wijzigen? :S

afbeelding van Anonymous

Serieus??? Wat slecht zeg! Ik heb het opgezocht, de naam RAW was niet uniek genoeg...
Nee, maar die dekt wel de lading! Ik vind Shutr écht een heel belabberd alternatief.
Past helemaal in het straatje van de beginnende hobbyisten, maar niet bij een blad waar de focus meer ligt op het inhoudelijke... Maar goed... Daar hebben wij verder niets aan:)

afbeelding van Freddy

Morgen gaan erachter,hopelijk ligt hij al in de winkelreken bij ons

afbeelding van Freddy

Heb hem deze middag gaan halen in de Club,lagen er nog een drietal,na het doorbladeren vind ik het zeker een prachtige magazine,mag zeker naast Zoom.nl staan kwa uitstralling,wel storend de vele reklame voor camera's,denk niet dat we daarvan iets kunnen leren,hopelijk word dit niet ieder nieuw magazine,wat mij wel stoort is als wij een Abonnent nemen op het blad,12,50 euro meer moeten afdokken dan de Nederlanders,daarom neem ik er geen en koop hem in de Dagbladschop,dan spaar ik dit uit