Cityscapes + Birdmen te zien in Paramaribo - 23 april tot 28 mei 2017

Cityscapes + Birdmen te zien in Paramaribo - 23 april tot 28 mei 2017

Jasper van Bladel 2325 0
Van 23 april tot en met 28 mei 2017 is de tentoonstelling Cityscapes + Birdmen van de fotograaf Jacquie Maria Wessels te zien in het Surinaams Museum in Paramaribo, Suriname. In deze expositie worden portretten van vogelmannen afgewisseld met stadsgezichten uit Paramaribo. Voor het eerst zijn de foto’s te zien in de stad waar ze gemaakt zijn.

Jacquie Maria Wessels portretteerde tussen 2006 en 2009 vele macho Surinaamse mannen die bezeten zijn van hun zangvogeltje. De 'gekooide vogel' is de hoofdrolspeler in zangvogelwedstrijden. Bij deze nationale volkssport van Suriname komen mannen uit alle bevolkingsgroepen gemoedelijk samen om vreedzaam te strijden over welke vogel het beste zingt. Stereotype mannenattributen als kleding, auto's en motoren spelen weliswaar een belangrijke rol, maar in de fotografie van Jacquie Maria Wessels laten de mannen zich ook van een andere kant zien. 

Op de zondag heel vroeg in de ochtend komen de mannen met de vogels op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo bijeen. De vogel die de meeste ‘slagen’ fluit binnen een bepaalde tijd wint. Het trainen van een zangvogel is een serieuze aangelegenheid, het vereist geduld en tijd. Het is zaak dat de vogel zich helemaal op zijn gemak voelt. De vogels gaan dan ook overal met de trotse mannen mee, op de brommer, in de bus, naar het werk of het café. Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 is deze sport met de Surinamers meeverhuisd naar Nederland. Op verschillende plaatsen in Nederland, waaronder in Amsterdam Zuid-Oost en Den Haag, wordt deze volkssport in stand gehouden.

Cityscapes

De stadsgezichten waarin typisch Surinaamse muurschilderingen domineren bieden een stedelijke context. Ze tonen de leefomgeving van waar de mannen vandaan komen. Deze zorgvuldig gecomponeerde fotoserie is soms vervreemdend en surrealistisch. De met de hand geschilderde reclame-uitingen bevatten hyperrealistische afbeeldingen van o.a. gereedschappen, soepblikken, havermout, knakworsten en aansporingen als ‘Doe je best op school’.... 

Achtergrond

De Nederlandse fotograaf Jacquie Maria Wessels woont en werkt in Amsterdam. Zij studeerde in 1990 af aan de Gerrit Rietveldacademie te Amsterdam in fotografie en studeerde sociale psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Wessels heeft zich ontwikkeld tot een autonoom/documentair fotograaf die zich graag voor langere tijd in een onderwerp verdiept. Haar onderwerpen dienen veelal als kader om de diverse sociale omstandigheden van mensen te onderzoeken. 

Publicatie

Bij de fotoserie Cityscapes + Birdmen is het gelijknamige fotoboek verschenen met een selectie van 160 foto’s in fullcolour. Voor meer informatie zie: www.jacquiemariawessels.nl/books.html

Meer info: www.surinaamsmuseum.net / www.jacquiemariawessels.nl

afbeelding van Jasper van Bladel

Jaspervan Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen vanJasper