Chris Keulen wint Canon Zilveren Camera

Chris Keulen wint Canon Zilveren Camera

Jasper van Bladel 430 0
Fotograaf Chris Keulen (1959) is winnaar van de Canon Zilveren Camera 2017. Hij wint deze prestigieuze prijs met een indringende serie foto’s over de liefde en zorg van een man voor zijn dementerende vrouw.

De fotograaf Chris Keulen heeft de Zilveren Camera 2017 gewonnen met zijn serie over een oud echtpaar waarin dementie een grote rol speelt. De zwart-witte en rauwe serie is een indringend portret van een wereld die veel mensen van dichtbij kennen. 

Marc Prüst, voorzitter van de jury: “Na een intense en lange discussie kwam de jury tot een finaal oordeel en werd de Canon Zilveren Camera toegekend aan de bijzondere en intieme serie van Chris Keulen, Kwetsbare Liefde, over een man die thuis in Limburg zorgt voor zijn al jaren dementerende vrouw. De jury eert daarmee de toewijding van de fotograaf bij het maken van dit verhaal en de fotografische kwaliteit ervan, zowel op beeldniveau als bij de samenstelling van de serie. Ook het maatschappelijk belang van dit verhaal wilde de jury bekronen: ouder worden en de daarbij horende lichamelijke en geestelijke aftakeling en de vrijheid keuzes te maken over hoe je je leven inricht, al dan niet ingegeven door het beeld dat je hebt van de zorg in een instelling. Het feit dat er juist afgelopen jaar een verhitte maatschappelijke discussie plaatsvond over ouderenzorg, maakt deze serie ook journalistiek zeer relevant.”

De Zilveren Camera

De Canon Zilveren Camera is de belangrijkste journalistieke fotowedstrijd in Nederland en bestaat al sinds 1949. De wedstrijd heeft 9 categorieën met in totaal 16 winnaars die meedingen naar de hoofdprijs: de Canon Zilveren Camera. Daar is een geldprijs van 7.500 euro aan verbonden. Daarnaast wordt de Prijs voor Storytelling uitgereikt. Deze prijs is dit jaar gewonnen door Sanne De Wilde met het project The Island of the Colorblind. Ook is dit jaar de Paul Peters Fotoprijs uitgereikt, aan fotografe Selma van der Bijl, met haar project Geluk(t).

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper