Camerafunctie op afstand uitgeschakeld door Apple

Camerafunctie op afstand uitgeschakeld door Apple

Nadja Geskus 2199
Het gebeurt vaak genoeg. Mensen die in een museum lopen en graag even een foto willen maken van dat prachtige portret aan de muur. Ondanks dat fotograferen niet is toegestaan, wordt er toch snel even een foto genomen als er niemand kijkt. Straks kan dat niet meer. Een nieuw patent van Apple omschrijft technologie die de camerafunctie uit gewoon uit zet.

Nieuw patent Apple

In een nieuw patent van Apple wordt technologie omschreven die in staat zou zijn om locaties, via een infraroodzender, in de mogelijkheid te stellen om de camerafunctie op smartphones uit te zetten. De camera op de smartphone pikt die infraroodstralen volgens het octrooi op en ziet dit vervolgens als een opdracht om de camerafunctie te blokkeren. Hierdoor kan de gebruiker geen foto’s of video’s meer maken met de smartphone.

‘Niet fotograferen alstublieft’

In Musea, maar ook bij veel shows van muzikanten en performers is het vaak niet toegestaan om foto’s te maken. Ondanks het verbod, verschijnen er toch veel foto’s op het internet van deze plaatsen. Maar als Apple’s patent wordt doorgevoerd in de iPhone-software, is het straks niet meer mogelijk om op evenementen te fotograferen waar dat niet is toegestaan. 

Apple schakelt camerafunctie op afstand uit

Macht

Naast het uitzetten van de camerafunctie, beschrijft het patent ook andere mogelijkheden met infrarood. Zo zou er informatie, bijvoorbeeld over bepaalde kunstwerken in een museum, naar je telefoon kunnen worden gestuurd. Het octrooi twijfelt echter over de macht die deze technologie geeft aan de partijen die gebruik gaan maken van deze technologie.

Op het moment is er geen garantie dat Apple de technologie wil gaan inzetten. Mogelijk heeft Apple hier alleen patent op gevraagd, zodat niemand anders dat kon doen.

Zie ook: Apple vraagt patent aan op compacte cameramodule met optische zoom

Update

Cyber Security expert Peter Tran legt in een interview met Pix 11 uit dat het signaal verstuurd wordt naar de lens van de camera op een iPhone. Hij waarschuwt echter voor hackers. Dit systeem zou potentieel een gevoelig netwerk blootleggen voor hen. Apple zou namelijk de telefoons besturen op een zelfde manier als met een afstandsbediening.

Er zijn geruchten dat de iPhone 7 gebruik gaat maken van dit systeem. Of dit ook daadwerkelijk het geval is, moet nog blijken. Indien Apple het concept realiseert, zou dit in eerste instantie alleen voor iPhones gelden. Mogelijk volgt een iOs versie van deze software.

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja

afbeelding van PeterWe

Belachelijk. Hoe zou toch te gek zijn als Apple dat voor ons gaat bepalen. Dat zullen we toch wel zelf moeten weten of we een dergelijk risico van beboeten nemen?

afbeelding van RHBoks

het zal niet moeilijk zijn het lensje te blokeren voor IR licht kwestie van een filter hierdoor wordt de software teniet gedaan. Dus echt paktisch zal het niet zijn of kunnen worden.