Beelden, interviews en tips

Betoverende dierenfotografie bij Kamera Express

Christel de Wolff 487 0
Ben je geïnteresseerd in dierenfotografie? Dan kun je deze maand je hart ophalen bij Kamera Express. Het online magazine staat volledig in het teken van dierenfotografie.

Het online thema-magazine van Kamera Express staat deze maand in het teken van dierenfotografie. Het blad bevat de meest betoverende beelden van dieren. Zoals de prachtige foto’s van de huidige Wildlife Photographer of the Year Marsel van Oosten (de nieuwe titel wordt later deze maand uitgeroepen) die we uitgebreid interviewen. Hij vertelt bijvoorbeeld over de risico’s van het vak:

'Er zijn altijd risico’s - zowel met bepaalde bestemmingen als met de onderwerpen die ik fotografeer. Ik heb in Algerije, Libië, Tsjaad, Nigeria, en Iran gefotografeerd. Dat zijn instabiele landen met gevaarlijke regio’s, maar daar kun je uit de buurt blijven. En bij wilde dieren moet je altijd rekening houden met een plotselinge aanval. Ik neem nooit onnodige risico’s, ter bescherming van mijzelf en de dieren, maar het gaat wel eens mis. In de loop der jaren ben ik aangevallen door leeuwen, neushoorns, olifanten, tijgers. In alle gevallen bleef het zonder gevolgen voor beide partijen. Als ik weet of zie dat een dier niet gesteld is op mijn aanwezigheid, dan ga ik weg.'

Marsel van Oosten

De Who to follow-pagina bevat diverse inspirerende Instagram-accounts. Enkele namen van fotografen die op de online galerijmuur prijken: Michele Bavassano, Gomacrode, Daisy Gilardini, Georgina Steytley, Mangndi13, Tim Laman, Natalie Große, Shannon Wild en Javier Rupérez. Veel van deze professionals geven unieke toptips waarmee je je dierenfotografie kunt verbeteren. Zoals: speel met perspectief, achtergronden, instellingen maar vooral: improviseer, blijf jezelf verbeteren en respecteer de natuur.

“An animal’s eye has the power to speak a great language”

Wil je zelf indrukwekkende dierenbeelden maken? Wil je goede of betere apparatuur aanschaffen? Wil je die ene sprekende blik vangen die alles zegt? Dan zit je goed op de Musthaves-, Keuzehulp-, Tips-, Review-pagina. J.B. Shepard, de hondenfotograaf die de leukste portretten maakt (van The Mad Hatter in de hondenwereld) geeft handige aanwijzingen.

In de How To-rubrieken over huisdieren-, Wildlife- en macrofotografie geven Andreas Romijn, Jan-Joost Snijders en Marc-Peter Kooistra technische en enthousiaste adviezen. Volg de 7 praktische tips van de dierenfotografen en ontwikkel je eigen fotokunsten nog verder.

Andreas Romijn

Academy

De Kamera Express Academy "Dieren in beeld" biedt nog meer tips and tricks. In deze online cursus vertellen de volgende dierenfotografen over hun vak: caviafotograaf Marloes van Antwerpen, hondenfotograaf Monica van der Maden, Wildlife fotograaf Jordi Woerts en natuurvideomaker Tim Visser. 

Zin om je backpack te pakken nu? Ben je je volgende fotografietrip aan het plannen en wil je nog wel wat gave ideeën opdoen? Dan is de Locaties-pagina een aanrader. Professionals geven daar hun secret spots weg, in Nederland, Europa en elders op de wereld. Ga je naar de Veluwe, Oostenrijk of wordt het Canada of Afrika?

Jan-Joost Snijders

Fotowedstrijd dierenfotografie

Als je dan thuiskomt met fantastische beelden, kun je meteen mee doen aan de fotowedstrijd, waar je dit keer een superprijs kunt winnen: een Canon 90D-camera met 18-55mm kitlens. Deze spiegelreflexcamera (met 32,5 megapixels en eye-autofocus) is ontworpen voor de enthousiaste fotograaf, die op zoek is naar foto’s en video’s van nog hogere kwaliteit. Hiermee breng je ook dieren in actie haarscherp in beeld. Het is mogelijk om te filmen in 4K 30fps of Full HD 120fps.

National Geographic Junior

Hebben de kinderen het fotografievirus? Dan moet je de National Geographic Junior-teksten zeker niet overslaan. Wij zijn de trotse sponsor van de National Geographic Junior Fotowedstrijd en hebben in het kader daarvan diverse kindvriendelijke fototeksten geschreven. Misschien heeft je vriend of vriendin die nog echt geen foto-ervaring heeft er ook wel wat aan. Lees de tips, neem de lijst favo fotografen door en lees de antwoorden van Peter van Wieringen op de vragen die kinderen hem stelden.

Marc Peter Kooistra

Hakuna Matata

Met andere woorden: wie op zoek is naar inspiratie in de dierenfotografie, moet zeker dit online themamagazine doornemen. Je wordt er vrolijk van en krijgt gegarandeerd nieuwe ideeën. Neem ze mee je leven in, werk ze uit, geniet ervan onderweg en… hakuna matata!

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel