Beste bruidsfotograaf van Europa

Beste bruidsfotograaf van Europa

Eefke Burg 1430 0
Fotograaf Bas Uijlings maakt bijzondere bruidsfotografie. Van IJsland tot Ibiza, van in de zee tot in een ijsgrot, Bas heeft het wel vastgelegd in een prachtige, kleurrijke stijl die zijn werk kenmerkt. Zijn bruidsfoto's zorgde ervoor dat hij als enige Nederlander in de top tien eindigde van de competitie voor de 'Beste bruidsfotograaf ter wereld' van One Eyeland en eindigde als hoogst van iedereen in Nederland en Europa.

Een aantal jaren geleden startte hij zijn fotografiecarrière en inmiddels heeft hij 16 mensen in dienst. 'Fotografie heeft me altijd geboeid, maar ik wilde in eerste instantie carrière maken en geen fotograaf worden,' geeft Bas Uijlings aan. Op een gegeven moment ging het toch kriebelen en ging hij fotograferen. 'Een vriend van me vroeg of ik zijn bruiloft kon doen. Ik heb heel lang geweigerd dit te doen, want bij een bruiloft is het belangrijk dat alles in één keer goed gaat. Je hebt heel veel momenten die maar één keer plaatsvinden: de eerste kus, de ringen en ik ben perfectionistisch dus ik wil het goed doen. Ze bleven het echter toch vragen en dus heb ik het toch gedaan.' Binnen no time groeide hij zo snel door dat het moeilijk was om het er nog naast zijn werk bij te doen. Hij startte dan ook met fulltime fotografie.

Competitie beste bruidfotograaf

Bas Uijlings eindigde uiteindelijk als vierde bij de competitie voor de 'Beste bruidsfotograaf ter wereld' van One Eyeland, waarmee hij als hoogste eindigt van iedereen in Nederland én Europa. Toch blijft hij steeds verder zijn fotografie verbeteren en zet hij alles op alles om volgend jaar 'Beste bruidsfotograaf ter wereld' te worden. 'De kunstzinnigheid van de foto's staat in deze wedstrijd voorop. Ik heb dan ook foto's ingestuurd waarbij ik zag dat er iets bijzonders of geks aan was, wat een normale fotograaf niet zo snel zou vastleggen.'

Zijn winnende foto maakte hij van een bruid in de zee. 'Ik lag al een tijdje onderwater en op het moment dat de bruid erin dook schoten de visjes net achter me vandaan waardoor deze nog nét op de foto stonden. Dat was erg bijzonder om mee te maken.' Zijn foto's onderwater maakt hij met zijn Nikon D5 in combinatie met een speciale onderwaterhoes. 

Bas maakte ook een foto van een stel bij de Eifeltoren in Parijs, waarbij aan de andere kant een vrouw poseert met een selfiestick. 'Ik was met een stel in Parijs voor een loveshoot, waar we zo vroeg mogelijk waren opgestaan zodat er zo min mogelijk mensen op de foto stonden. Ik had een perfecte foto kunnen maken met mooi licht, de jurk waaide een beetje door de wind en mijn bruidspaar keek goed. Eigenlijk had ik deze foto al gemaakt en toen kwam er een vrouw het beeld in lopen met een selfiestick. Deze had niet in de gaten dat ze de volledige scène voor mij verstoorde. Uiteindelijk is het echter een heel mooi beeld dat goed laat zien hoe de wereld er in deze tijd uit ziet.'

Bas Uijlings geeft tips voor de bruidsfotograaf

De fotograaf is in een hele kort uitgegroeid tot een volwaardig professional met inmiddels een groot team aan professionele fotografen die hij om zich heen heeft verzameld. Hou de aankomende tijd DIGIFOTO in de gaten, want hij deelt belangrijke tips om je fotografiepraktijk nog beter in te richten én vertelt ons nog meer over zijn prachtige foto's. Bekijk ook meer van zijn werk op zijn website.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke