Artificial Intelligene Pixel 4 werd verbeterd door fotografen die hun geheimen aan Google verkochten

Artificial Intelligence Pixel 4 werd verbeterd door fotografen die hun geheimen aan Google verkochten

Eefke Burg 835
Artificial Intelligence (AI) speelt een steeds grotere rol in fotografie. Onlangs ontstond er online ophef na de publicatie van een blog van Phoblographer, waarin werd bekend gemaakt dat de Artificial Intelligence van de Pixel 4 werd ontwikkeld aan de hand van de ‘geheimen’ van fotografen die hun kennis deelden met Google. De blog gaf aan waarom dit geen goed idee was.

Op dit moment is de doorbraak in technologie en machine learning nog beperkt tot smartphones, omdat de resultaten van de camera’s van de telefoons nou niet bepaald indrukwekkend zouden zijn als je ze zonder de nabewerking van Artificial Intelligence zou bekijken. Mét deze nabewerking zijn de foto’s met telefoons zoals de iPhone Pro, de Galaxy Note 10 en de Pixel 4 indrukwekkend. Nu blijkt dat Google fotografen betaalt om hun geheimen rondom retoucheren te delen, zodat Google deze informatie in hun algoritme kan invoeren. Hoewel dit het leven gemakkelijker zal maken voor degenen die de telefoons gebruiken, zal het de industrie kwetsen, beargumenteert de Phoblographer.

Hoe verbeterde fotografen Artificial Intelligence van Pixel 4?

Hoe zit het precies? Isaac Reynolds (Google’s belangrijkste productmanager voor de Pixel 4 van Google) vertelde in een interview aan The Vergecast dat om de Artificial Intelligence van de Pixel 4 te verbeteren, Google trouwfotografen had gevraagd welke aanpassingen ze maakten in hun foto’s. Reynolds gaf aan dat ze met de trouwfotografen in gesprek waren gegaan zodat de software niet te ver zou gaan met het vergroten van lippen, het dunner maken van gezichten en het smaller maken van neuzen.

Lees ook: Philip Bloom – Het filmen van een documentaire met medium formaat

Artificial Intelligence dramatisch impact op cameramarkt

Phoblographer geeft aan dat smartphones al een dramatische impact hebben gehad op de cameramarkt en fotografie in het algemeen. De schrijver beargumenteert dat hoewel hun team van software-ontwikkelaars er uiteindelijk toch wel achter was gekomen hoe ze hun algoritmes beter konden ontwikkelen, dat fotografen het zich wel twee keer moeten bedenken voordat ze hun geheimen deelden met de softwarefabrikant. De blog gaat zelfs zover dat ze aangeven dat de fotografen hiermee ‘onze ondergang als fotograaf’ zelf bespoedigen.

Lees ook: Bruidsfotograaf waarschuwt voor lasers

Persoonlijk betwijfel ik dit. Hoe erg is het als basisbewerkingen door een softwareprogramma worden overgenomen? Belangrijke creatieve keuzes worden altijd door de fotograaf zelf gemaakt en op dit vlak zal er altijd werk zijn. Ik ga zelfs zo ver dat ze wat mij betreft Artificial Intelligence zo uitgebreid mogelijk mogen maken.

Wat is jouw mening over het onderwerp? Deel hem met ons hieronder.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke