Archief Toon Michiels geschonken aan Nederlands Fotomuseum

Redactie DIGIFO... 517 0
Het Nederlands Fotomuseum heeft het complete archief van de Nederlandse fotograaf Toon Michiels geschonken gekregen. De fotograaf maakte naam in de jaren ‘70 waarbij zijn werk aansloot op de conceptuele kunst en minimal art, maar ook aansluiting vond bij de populaire cultuur.

Beeld: Zeldzame mensen (1974) © Toon Michiels / Nederlands Fotomuseum

De schenking omvat circa 8300 negatieven en bijbehorende contactafdrukken, ongeveer 4250 dia’s, rond de 550 kleuren- en zwart/witafdrukken, polaroids, agenda’s, collages in sigarendoosjes en boeken.

Waar Michiels rondreist ontstaan surreële beelden uit een toevallige samenloop van omstandigheden; een jogger ontmoet stenen beren op zijn pad en naast een enorme Amerikaanse auto staat een nog veel grotere dinosaurus opgesteld. Zijn grafisch oog zoekt naar populaire beeldcultuur, teksten, structuren in het landschap en het samenvallen van verschillende beeldlagen, zoals een spiegeling op een raam, of een tekst die een bijzondere relatie heeft tot de gefotografeerde omgeving.

Opmerkelijk genoeg zijn mensen zeldzaam in zijn later werk. Het zijn slechts de aanwijzers van menselijke aanwezigheid die zijn aandacht trekken. Hoewel hij zijn foto’s zelf benoemt als ‘reisfoto’s,' hebben ze niets gemeen met het traditionele genre. Hij zoekt niet naar het karakteristieke van de locatie, maar legt juist de alles overstijgende indruk vast. Dat wat Amerika gemeen kan hebben met Spanje, Indonesië of IJsland. Een aantal jaren geleden werd zijn serie American Neon Signs by Day & Night herontdekt en op waarde geschat en voor het eerst sinds lange tijd in Nederland en daarbuiten getoond.

Toon Michiels

Ondanks zijn gevoel voor humor, lijdt Michiels aan zware depressies. Meerdere malen wordt hij opgenomen. Als hij in 2015 na een opname weer naar huis mag, is zijn depressie zo ernstig dat hij zijn leven beëindigt.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie