MustSee: Het mortuarium van The New York Times

Jasper van Bladel 2819 0
Een van de bekendste kranten ter wereld is The New York Times. Alle foto's die in de krant gebruikt zijn, worden bewaard in een enorm archief in een kelder. In dit filmpje krijgen we een kijkje in het archief, dat de bijnaam 'The Morgue' heeft. Ofwel: het mortuarium.

In het archief liggen vijf tot zes miljoen prints, tien miljoen negatieven, 13.500 dvd's en ontelbare krantenknipsels. Dat schrijft de krant op het 'Lively Morgue' weblog, waarop sinds februari 2012 elke dag een selectie oude fotografie uit het archief te zien is.

In de kelder

In de video krijgen we een kijkje in het gigantische archief, dat liefkozend 'The Morgue' (mortuarium), wordt genoemd. We zien en horen een aantal werknemers dat diep onder de grond de dagen doorbrengt tussen de archiefkasten, kasten met archieven en andere archiefkasten.

Redding

Jarenlang werd het archief bedreigd, enkele keren was het bijna leeggeruimd en weggegooid. In de digitale tijd heb je niets meer aan zo'n ouderwetse kelder, was het idee. Toch is 'The Morgue' er nog steeds. Het lijkt er zelfs op dat de digitale tijd, in de vorm van het weblog, de redding is van alle oude foto's, negatieven en krantenknipsels.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper