Een nieuwe blik op de tragedie

Man ontdekt ongetoonde beelden 9/11 op oude cd-roms

Siem van Woerkom 1807 0
Een aparte ontdekking in Amerika, waar iemand een doos met cd-roms had gekocht en duizenden ongetoonde foto's van de dag na 9/11 aantrof.

Bizarre vondst

Een groep mensen die zich inzet om oude beelden te archiveren konden vorige week hun geluk niet op. Op cd-roms die gekocht waren bij een excecutie verkoop van een woonhuis werden zo'n 2.400 foto's van Ground Zero in New York na de aanslagen van 11 september 2001 gevonden.

De foto's lijken te zijn genomen door een nog niet geïdentificeerde bouwvakker die heeft bijgedragen aan het opruimen van het wrak van de torens en het omliggende gebied van het World Trade Center. De cd's waren in zeer slechte staat maar de gegevens waren uiteindelijk terug te vinden. De archivarissen hebben de foto's geüpload naar Flickr.

De digitale albums bevatten afbeeldingen van Ground Zero zelf, zowel op de begane grond als van boven genomen. Ook zijn er foto's van het bouwpersoneel aan het werk en de beschadigde interieurs van de blokken rondom de torens.

Bijna 3000 mensen stierven toen vier gekaapte vliegtuigen in het World Trade Center in New York, het Pentagon en een veld in Pennsylvania vlogen.

Mirakel te noemen

'Over het algemeen worden deze items verwaarloosd bij de verkoop. Het is zeer waarschijnlijk dat deze nu in een container zouden zijn als we niet waren gegaan', zei Johnathan Burgess, wiens collega Jason Scott de verkoop bijwoonde. 'Het is een wonder dat de schijven zo goed zijn overgezet, CD Roms van die leeftijd zijn behoorlijk vlekkerig.'

Burgess gebruikte een CD-herstelservice om een aantal van de afbeeldingen op te halen, niet alle foto's konden echter gered worden. Dr. Burgess zegt dat hij tot nu toe niet succesvol is in het opsporen van de fotograaf of familieleden.

Veel van degenen die in de directe nasleep van de aanslagen van 9/11 werkten, hebben blijvende schade opgelopen. met ongeveer 400.000 mensen die vermoedelijk werden blootgesteld aan toxische verontreinigingen door het puin en het vele asbest dat vrij kwam, of die op de dag zelf letsel of trauma leden. 

 

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem