Adobe presenteert Creative Cloud op Creative Days

Redactie DIGIFO... 809 0
Adobe kondigde begin mei aan dat de Adobe CS-pakketten binnenkort tot de verleden tijd behoren. Adobe CC (Creative Cloud) is de toekomst. Tijdens de Adobe Creative Day in Amsterdam vertellen drie 'Adobe Evangelisten' waarom wij de overstap naar CC moeten maken.

Michael Chaize, Rufus Deuchler en Jason Levine zijn drie zogenaamde 'Adobe Evangelisten'. Zij reizen Europa rond om uit te leggen wat de voordelen zijn van de Creative Cloud. Op 13 juni was Nederland aan de beurt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Tien andere steden gingen ons voor. Voor de editie in Amsterdam is veel animo, de inschrijving is een week van te voren al vol. In de zaal in Pakhuis de Zwijger is het dan ook gezellig druk, alle stoelen zijn bezet.

Abonnementen

Even het geheugen opfrissen. Wat houdt de overstap naar de Creative Cloud ook alweer in? In plaats van eenmalig een Photoshop-pakket kopen, betaal je nu abonnementsgeld per maand of per jaar. Je hebt de keuze uit een volledig Adobe-pakket of alleen het programma naar jouw keuze. De prijzen zijn hier te vinden. De Creative Cloud-abonnementen zijn vanaf 17 juni 2013 te koop.

Ben je nu verplicht om je oude vertrouwde CS-variant de deur uit doen? 'Nee', zegt Rufus. In eerste instantie kunnen fotografen nog gewoon gebruik blijven maken van CS6. Wij merken dat het voor velen een grote omschakeling is om van een offline pakket over te gaan op de cloud. Dat heeft te maken met gevoel: als je een pakket koopt en installeert heb je het gevoel dat je de software 'bezit'. Dat idee verdwijnt wanneer je op maandelijkse basis een abonnement betaalt om toegang tot de Creative Cloud te hebben.' Daarom blijft Adobe CS6 van updates voorzien om ze compatibel te houden met besturingssystemen, op nieuwe features hoef je echter niet te rekenen. Overigens blijft ook Lightroom5 gewoon nog te koop, al is ook die dienst te krijgen in de Creative Cloud.

rufus
Rufus Deuchler

Voordelen

En wat is nu het voordeel van de Creative Cloud? Volgens de mannen van Adobe wordt het gemakkelijk om je werk te synchroniseren naar de Cloud, waardoor het te openen is op de telefoon, tablet, laptop en computer. Daarnaast moet samenwerking gemakkelijk worden. Bestanden in de Cloud kun je delen en je kunt er opmerkingen en feedback op ontvangen. Daarnaast biedt de Cloud je een persoonlijk online portfolio.

We vragen Rufus wat in het scala aan nieuwe mogelijkheden nu de belangrijkste nieuwe tools zijn. Rufus: 'Een van mijn favorieten is de mogelijkheid om Camera Raw als filter over een foto te gebruiken. Ik kan Camera Raw nu openen in elke laag in Photoshop en de tools als een filter te gebruiken. Het is een hele slimme filter, ik hoef niet eens de pixels in mijn originele laag aan te passen. Een andere toepassing die bij fotografen een behoorlijk ‘wauw-moment’ teweeg brengt is de camera shake reduction tool. Heb je een bewogen foto? Dan zet deze filter al je pixels weer op de juiste plaats en is je foto ragscherp.' De bezoekers van de Creative Day zijn inderdaad onder de indruk, bij de introductie breekt een groot applaus los.

Tijdens de presentatie is dit de enige nieuwe tool die de mannen van Adobe lieten zien in Photoshop. Wij zijn benieuwd welke veranderingen ons nog meer te wachten staan. Rufus: 'Constante innovatie, dat is een belofte die we met de introductie van de Creative Cloud waar kunnen maken. Het is echt een opluchting dat we niet meer achttien maanden hoeven te wachten met het introduceren van nieuwe toepassing. Aan de ene kant voert dat de druk op, maar aan de andere kant wordt die druk nu wel beter verdeeld. Eerst was het zo dat er ergens ver weg een deadline was die steeds dichterbij kwam. Dat resulteerde er altijd in dat we tijd te kort kwamen om alles te integreren wat we wilden. Nu kunnen we zodra iets af is lanceren, een echte win-win-situatie dus.'

Mythes

Dat je altijd online moet zijn voor de Creative Cloud is een fabeltje, en zo hielpen de drie mannen nog een aantal mythes de wereld uit om ons te overtuigen. Alle Adobe-programma's die je downloadt zijn nog steeds desktopprogramma's en niet te gebruiken in de browser. Je kunt je werk met iedereen delen, ook met niet Cloud-gebruikers. Wanneer je stopt met het gebruiken van de Cloud ben je niet al je bestanden kwijt. En als laatste installeren updates niet automatisch.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie