14 Fotochromatische kleurenfoto's van Nederland in de 19e eeuw
Foto's zorgen toch altijd voor een kijkje in het verleden en geven ons een beeld van hoe de wereld er vroeger uitzag. Vaak zijn deze foto's zwart-wit en een beetje groezelig, waardoor het lastig is om een écht goed beeld te krijgen. Gelukkig was het in de negentiende eeuw ook mogelijk om scherpe kleurenfoto's te maken. Wij zetten er veertien op een rij.
In onze dagelijkse rubriek 'Klassieker van de Dag' laten we elke dag een foto zien uit lang vervlogen tijden. Omdat kleurenfoto's voor de consument pas halverwege de twintigste eeuw gemeengoed werden, zijn deze foto's vooral in zwart-wit en sepia. Het was echter al in de negentiende eeuw mogelijk om kleurenfoto's te maken met een speciale techniek genaamd Fotochroom. Zulke fotochromatische foto's werden ook in Nederland gemaakt en bieden een bijzondere kijk uit een ver verleden.
Lees ook: Kleurenfoto's van Rusland in het begin van de 20ste eeuw
Lees ook: Van zwart-wit naar kleurenfoto
Fotochromatische foto's
Fotochromatische fotografie is ontwikkeld in Zwitserland in de tweede helft van de negentiende eeuw en maakt gebruik van stoffen die onder invloed van licht kunnen veranderen van kleur. Een zwartwitbeeld wordt fotografisch aangebracht aan vier tot veertien lithografiestenen, per kleur zo'n steen, waarna handmatig de kleur overal in het beeld wordt aangebracht. De uiteindelijke kleurenfoto ontstaat door elke steen (en dus elke kleur) op hetzelfde papier af te drukken.