Van zwart-wit naar kleurenfoto

Van zwart-wit naar kleurenfoto

Fabienne Keijzer 3867
Hoe maak je een kleurenfoto van een zwart-wit film? Fotografiestudent Marius Hanzak laat het zien. Met een drietal RGB-filters maakt hij van een zwart-witte foto een kleurenfoto.

Van zwart-wit naar kleurenfoto 

Marius Hanzak studeert aan het Cleveland Collage of Art and Design in Engeland en houdt zich daar voornamelijk bezig met experimentele fotografie. Een van zijn recentste projecten is getiteld: ‘RGB Church Street’, waarbij hij kleurenfoto’s creëert van zwart-witfoto’s. In deze video zie je welke processen Hanzak doorloopt om de kleuren toe te voegen.

De basis van kleurenfilm 

“De methode die ik heb gebruikt is eigenlijk de basis van de werking van kleurenfilms, waarbij er voor iedere kleur een aparte gevoelige laag wordt gebruikt.” Hanzak zocht voor dit project een locatie uit en maakte er drie foto’s. Eén met een rood filter (Red 25), één met een groen filter (Green 58) en één met een blauw filter (Blue 47B). In de darkroom heeft hij drie dia’s klaarstaan, één voor elke kleur. De negatieven met het bijbehorende filter worden daarna gecombineerd en blootgesteld aan het papier, elke kleur met een eigen tijd. En dit is het resultaat in kleur: 
Marius Hanzak kleurenfoto

Foto: Marius Hanzak

Zelf eens aan de slag? Lees dan ook: Kook een afbeelding met Ana’s Photographic Cooking Kit, een leuke doe-het-zelf set.

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne