Zoom komt met nieuwe F1 fieldrecorder, handig voor video

Itam van Teeseling 569 0
Met de nieuwe F1-LP fieldrecorder brengt Zoom een handig apparaatje op de markt voor videoschieters…handig, maar eigenaardig.

Eigenaardig is dat de recorder deels  bedoeld is om met een laveliermicrofoon te gebruiken, die wordt meegeleverd, maar dat het apparaat geen zendertje heeft. De audio moet dus worden opgenomen op een SD-kaart waarna het geluid gesynct moet worden met je video tijdens de montage. Iets wat een tijdrovend klusje kan zijn. Misschien kan je een zenderset ook niet verwachten voor die prijs. Aan de andere kant heb je voor 100 euro meer al een zenderset met laveliermicrofoon van RØDE. De F1 is wel bekabeld aan te sluiten op je camera, wat vooral handig is als je bijvoorbeeld een shotgunmicrofoon wilt aansluiten.

Want gelukkig is een fieldrecorder natuurlijk meer dan alleen een opnameapparaat voor laveliermicrofoons. Als je al Zoommicrofoons in je bezit hebt kun je deze aansluiten op de recorder met het modulaire kliksysteem van ZOOM, zodat je bijvoorbeeld kan opnemen met een richtmicrofoon of met een stereomicrofoon. De F1 is ook aan te schaffen met dergelijke microfoons. Dit is de F1-SP. Je krijgt er dan een shock mount bij die vastgeklikt kan worden op je camera met een shoe mount, hier kan de recorder dan op bevestigd worden.

De F1 heeft alles wat je van een redelijke recorder kan verwachten: Een two channel audio recoder, ingebouwde limiter en autolevel-opties, een pre-recordfunctie en knoppenbeveiliging tegen per ongeluk indrukken. Daarnaast is de recorder zo klein dat hij aan een broekriem gehangen kan worden met een clip die erbij geleverd wordt.

Overigens zitten er op de F1 geen XLR-ingangen. Maar dit is eventueel op te lossen met de Zoom EXH-6 Dual XLR/TRS Combo Input Capsule van Zoom.

Verwacht dus geen vervanging voor een lavelierzenderset, maar wel een handzame all-round fieldrecorder.

De Zoom F1-SP met shotgunmicrofoon

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam