Video: Het belang van geluid in video

Video: Het belang van geluid in video

Itam van Teeseling 607 0
Audio is vaak een onderbelicht aspect bij het maken van film en video. Bij speelfilmproducties zijn er vaak "sound designers" in dienst om het geluid vorm te geven. Toch kan het voor documentaire en andere vormen van video interessant zijn meer met audio bezig te zijn.

Bij het woord videotechniek wordt vaak meteen gedacht aan het visuele; camera's, belichting, etc. Toch neemt audio een belangrijke plek in als het gaat om de totale kijkervaring bij een film of video. Nou zal je als je niet toevallig in Hollywood werkt weinig met echt sound design te maken hebben, maar het kan leuk zijn om eens wat meer met geluid te spelen in je eigen video's.

Set noise

Set noise is vrij vertaald achtergrondgeluid. Set noise wordt gebruikt om geknipte shots vloeiender aan elkaar te plakken. Misschien ken je het wel, dat als twee verschillende shots achter elkaar worden gezet er een klik in het geluid is te horen. Dit betekent dat, misschien onbewust, achtergrondgeluid is opgenomen dat "klapt" met het achtergrondgeluid van de opvolgende shot. Om dit te voorkomen kan je set noise opnemen. Dit is gewoon een opname van maximaal een minuut van puur het geluid uit de omgeving waar je aan het filmen bent. Je kan een stukje van deze opname over de knip plakken van de twee shots, waarbij je het geluid van de twee shots zelf laat uit- en infaden. De knip verloopt zo veel vloeiender, ook al is er aan het beeld niets veranderd.

Daarnaast kan set noise de sfeer van een shot bepalen. Probeer bijvoorbeeld eens buiten set noise op te nemen en dat over een shot te plaatsten dat binnen is opgenomen. Het zal een vreemd effect geven.

Om je een idee te geven hoe geluid beeld kan beïnvloeden heeft The Nerdwriter een montage gemaakt van een Steven Spielberg-film, met verschillende geluidsmontages.

 

 

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam