Photo-Secession in Holland 1890-1937

Zo werd fotografie kunst…nu te zien in Fotomuseum Den Haag

Christel de Wolff 1722
Nog tot en met 8 december te zien in Fotomuseum Den Haag: 'Fotografie wordt Kunst'. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de vroege Nederlandse kunstfotografie.

Al snel na de uitvinding van de fotografie in de 19e eeuw ontstaat bij de fotografen de drang om niet slechts de werkelijkheid vast te leggen, maar de concurrentie aan te gaan met de beeldende kunst.

Photo-Secession in Holland vertelt in expositie Fotografie wordt Kunst het verhaal van deze vroege Nederlandse kunstfotografie en laat zien dat het onderscheid tussen picturalisme en Nieuwe Fotografie geen harde grens is, maar een graduele overgang.

De tentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag komt tot stand dankzij intensieve samenwerking met de Universitaire Bibliotheken Leiden en toont de werken uit de fotocollectie van het voormalige Prentenkabinet van de universiteit.

George H. Breitner, Liggend naakt met zwarte kousen, ca.  1895, ontwikkelgelatinezilverdruk, Bijzondere Collecties van Universiteit Leiden. Fotomuseum den haag

George H. Breitner, Liggend naakt met zwarte kousen, ca.  1895, ontwikkelgelatinezilverdruk, Bijzondere Collecties van Universiteit Leiden.

Expositie Fotomuseum Den Haag

De tentoonstelling Fotografie wordt Kunst in het Fotomuseum Den Haag is te zien van 7 september tot en met 8 december 2019. Bij de expositie verschijnt een gelijknamige publicatie, samengesteld en ingeleid door Dr. Maartje van den Heuvel, conservator fotografie Universitaire Bibliotheken Leiden. Meer informatie over de expositie in het Fotomuseum van Den Haag vind je op de website.

Headerfoto: Emmy Andriesse, Fietsers over treinrails, Den Haag, ca. 1935-1937, Bijzondere Collecties van Universiteit Leiden.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel