Zes vette locaties voor urbex fotografie

Amy Schutte 841 0
Urbex, of Urban Exploring, is het op zoek gaan naar verlaten gebouwen, terreinen of stedelijke omgevingen, om te fotograferen. In sommige gevallen is de verlaten en verpauperde staat van het pand zelf het onderwerp, maar je kunt het ook als setting kiezen voor bijvoorbeeld portretten.

Het valt niet altijd mee op Urbexlocaties te vinden. In Nederland zijn niet veel verlaten gebouwen die aan hun lot worden overgelaten en langzaam wegteren. En als ze er al zijn, is de toegang vaak moeilijk. Maar, als Urbex je ding is, kun je natuurlijk best eens naar het buitenland. Want wereldwijd is de keuze reuze. Daarom hebben wij wat toffe plekken op een rij gezet.

1. City Hall metrostation – New York

Nadat in 1904 de New York subway opende met 28 stations zijn er tegenwoordig (2012)  468 metro stations. In de loop van de jaren zijn er ook een aantal van deze stations buiten gebruik gesteld. Een van de bekendste en ook misschien wel het mooiste subway station van New York is City Hall Station.

Dit station is in 1945 gesloten vanwege de ingebruikname van nieuwe treinen. Deze nieuwe treinen waren langer en aangezien City Hall Station in een bocht ligt was het lastig het platform te verlengen. Tweede nadeel was dat de ingangen van de treinen in het midden zaten waardoor de ruimte tussen perron en trein erg groot zou worden.

 

 

2. Pripyat – Oekraïne

Op 26 april 1986 slaat het noodlot toe in het jonge Sovjet-stadje Pripyat, dat 18 kilometer ten noordwesten van de stad Tsjernobyl (Chernobyl) ligt. In de nabijgelegen kerncentrale wordt een test met de koelinstallatie uitgevoerd, maar door een fout komt de hele reactor stil te liggen. Die nacht ontploft de reactor en bij de brand en explosie kwamen 31 mensen om het leven. In de dagen daarna komt de evacuatie maar moeizaam op gang. Het duurt meer dan een week om 135.000 mensen uit het gebied te halen. En doordat het radioactieve materiaal door de wind naar het noorden en noordwesten wordt geblazen, heeft de ramp ook zijn uitwerking op de rest van Europa. In de jaren die volgen gaat de omgeving rondom Pripyat en Tsjernobyl hermetisch op slot vanwege hoge radioactiviteit. De mensen zijn al jaren verdwenen, maar alle gebouwen staan nu nog overeind.  Beroemd is onder andere het pretpark waar de botsauto's en het reuzenrad nog altijd staan. De natuur heeft de afgelopen jaren vrij spel gehad, en van het vroegere arbeiders stadje is nog maar weinig over.

3. Hotel Salto del Tequendama – Colombia

Tequendama Falls is een toeristische attractie 30 km ten zuidwesten van de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Hier is het verlaten ‘Hotel del Salto’ te zien. Dit hotel opende zijn deuren in 1928 om rijke reizigers te verwelkomen die de watervallen kwamen bewonderen. Recht tegenover deze waterval gelegen op de rand van een ravijn, bood het hotel haar gasten een schitterend uitzicht. Maar in de daarop volgende decennia raakte de rivier van Bogota ernstig vervuild en begon het toerisme terug te lopen. In het begin van de jaren ‘90 moest het hotel de deuren sluiten en bleef het verlaten achter. Veel mensen kozen de plek om zelfmoord te plegen door van de klif af te springen. Dit versterkte de reputatie van spookhotel.

4. Nara Dreamland - Japan

Nara Dreamland is een oud pretpark vlakbij Nara, Japan, gebaseerd op Disneyland. Maar het park liep niet goed en dus sloot het park zijn deuren in 2006. En verder gebeurde er niets. De toegang is verboden en er staat zelfs een boete op die kan oplopen tot 750 euro. Maar, wie vroeg in de ochtend of laat op de dag gaat kan de bewakers wellicht ontlopen. De hoofdattractie is een houten achtbaan, die nog helemaal intact is en waar je zelfs naar boven kunt lopen. Maar het verlaten park zelf maakt natuurlijk prachtige, spookachtige plaatjes. Wat goed uitkomt, want volgens veel Japanners spookt het in Nara Dreamland… Wie de trip wil wagen moet snel zijn, want al jaren gaan er geruchten over de aankomende sloop.

5. Ryugyong Hotel – Pyongyang, Noord-Korea

Eerlijk is eerlijk, waarschijnlijk is deze plek onmogelijk binnen te komen, aangezien toerisme in Noord-Korea alleen wordt toegestaan op door hen toegestane plaatsen. En deze fail zal daar niet bij horen. Maar het zou de ultieme locatie zijn dus hij mag hier niet missen.  Het gebouw heeft een hoogte van 330 meter met 105 verdiepingen, met een vloeroppervlakte van 360 000 m². Het is het grootste gebouw van Noord-Korea en een opvallende verschijning in Pyongyangs skyline. Lange tijd had het de potentie om ooit het hoogste hotel ter wereld te zijn, maar in 2009 werd de nog hogere Rose Tower in Dubai voltooid.De bouw van het piramidevormige hotel begon in 1987 en is gestopt in 1992.De opening van de 3000 kamers en 7 restaurants was voorzien in juni 1989 voor het wereldfestival voor jeugd en studenten, maar problemen met bouwmethoden en -materialen zorgden voor vertraging. Volgens Japanse kranten bedroegen de bouwkosten 750 miljoen dollar, 2% van Noord-Korea's BNP, en algemeen wordt aangenomen dat de bouw gestopt werd wegens financiële problemen, elektriciteitstekorten en opkomende hongersnood. Midden juli 2008 werd na 16 jaar van stilstand verder gewerkt aan het hotel, dat wil zeggen: aan de buitenkant. Het is onduidelijk wanneer de binnenkant zal afgewerkt worden, laat staan wanneer de opening in zicht is.

6. Mirny diamantmijn – Oost-Siberië, Rusland

Niet echt Urbex, maar wel een te gekke verlaten plek om te fotograferen ligt In de Siberische stad Myrni. Hier vind je het grootste gat ooit door mensen gegraven. De put is 525 meter diep en heeft een omtrek van maar liefst 1,25 kilometer. De gigantische krater doet dienst als dagbouwmijn waar diamanten worden gedolven.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy