Zenit Photosniper: letterlijk foto's schieten

Zenit Photosniper: letterlijk foto's schieten

Jasper van Bladel 3499 0
Is het een vogel? Of een vliegtuig? Nee, het is de Zenit Photosniper. Oorspronkelijk voor militairen in het Russische leger ontwikkeld. De Photosniper heeft nogal wat weg van een geweer, en dat is natuurlijk geen toeval. Foto's schieten wordt zo wel heel letterlijk!

Veel vreemder dan de Photosniper kom je ze niet tegen in fotografieland. Een camera met een groot tele-objectief heeft van zichzelf al wel wat weg van een geweer, maar om er nu echt een geweer-achtige onderbouw plus levensechte trekker onder te bouwen, dat is wel wat extreem. Toch is dit wat de Photosniper is.

Leger

Oorspronkelijk is het bijzondere apparaat ontwikkeld door het Russische leger, voor fotografie op het slagveld. Maker is Krasnogorski Mekhanicheskii Zavod (KMZ). Later zijn ook civiele versies van de Photosniper verschenen, zodat je als familievader je gezin ook fotografisch onder schot kon houden.

Voordeel

De bijzondere verschijningsvorm van de Photosniper heeft natuurlijk ook gewoon een praktische kant. De constructie maakt het gemakkelijker om een goede telefoto uit de hand te maken, doordat de camera en het objectief door de Photosniper worden ondersteund.

Kopen

Mocht je een Photosniper willen hebben, dan is dat geen probleem. Op online marktplaatsen als Ebay kun je ze vinden voor enkele honderden euro’s. 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper